Пламен Димитров: Ние сме против въвеждането на данък върху вредните храни

Ние сме против въвеждането на данък върху вредните храни. Това каза на брифинг президентът на КНСБ Пламен Димитров в Министерски съвет. “Използвах тази среща, за да поставя пред премиера още два въпроса, които не бяха предвидени - на първо място необходимостта от финализация на тазгодишната квота за ваучери за харна, коeто знаете, че към момента създава проблеми при операторите на ваучери.

360 000 български работници и 10 000 български фирми за ноември и декември ще имат проблеми с получаването на техните ваучери. Получихме принципно съгласие, че ще намерим решение с финансовия министър до няколко дни", заяви Димитров.

"На второ място заявих ясната позиция на Конфедерацията, че ние сме против въвеждането на данък върху вредните храни. Има много аргументи затова. Днес сме събрали нашия висш орган между конгресите - Координационният съд на конфедерацията, на който ще обсъдим цялостната си позиция по бюджета за 2016 г ", каза още Димитров.

За пореден път, както и през последните няколко седмици поставихме своите искания както към финализацията на Бюджет 2015 г. по повод на заплатите в отделните министерства и ведомства, така и по Бюджет 2016. Поводът е наистина ангажиментът на премиерa към системата на Средното образование ", уточни Димитров.

"Знаете нашите искания - по-високи доходи в някои области. Това, което виждаме в проектобюджета, който от вчера вече е факт и беше потвърдено на срещата тук, е увеличение на тези агенции и второстепенни разпоредители и техните работни заплати от следващата година, които са на терен, първо, и работят с гражданите и фирмите. На следващо място са отговорни за събирането на приходите в държавата и гарантират националната сигурност, стабилност и услугите на пазара на труда", уточни Димитров.

"Говоря за НАП, за Агенция „Митници”, Агенция по заетостта и Агенция за социално подпомагане и Главна инспекция по труда. В последните три - АЗ, АСП и ГИТ увеличението на работната заплата ще бъде с 10% от 1 януари следващата година", каза Пламен Димитров.

"В НАП и в Агенция "Митници" заложените предложения предполагат минимално увеличение от 5%, ние продължаваме да настояваме в разговорите с ръководителите на тези ведомства, с финансовия министър малко по-нататък за малко по-висока стъпка ,предвид някои други икономии, за достигане на поне 8% увеличение на заплатите”, каза още президентът на КНСБ.

ИЗТОЧНИК: Агенция "Фокус"