ЗАВРЪЩАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ ОТ ЛИБИЯ - Вторник, 7-24-2007

Драматичният случай с невинно осъдените български граждани в Либия най-сетне приключи. След осем и половина мъчителни години Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Валентина Сиропуло, д-р Здравко Георгиев и палестинския лекар Ашраф най-накрая са на българска земя в прегръдките на роднините си. Дочакахме ги с цената на много...

Драматичният случай с невинно осъдените български граждани в Либия най-сетне приключи. След осем и половина мъчителни години Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Валентина Сиропуло, д-р Здравко Георгиев и палестинския лекар Ашраф най-накрая са на българска земя в прегръдките на роднините си. Дочакахме ги с цената на много мъка, много тъга и сълзи. Сълзите ни сега са сълзи на радост, сълзи на облекчение.
До благополучната развръзка на трагедията с медиците ни се стигна благодарение на волята, духа и съпричастността на цялото българско общество, което успя да се обедини около каузата за тяхното освобождаване. Българският народ следеше с тревога всичко, което се случваше в Либия. Лично българският президент Георги Първанов се ангажира със случая и предприе поредица от действия за освобождаването на нашите сънародници.
Безпрецедентно беше и единството на всички национални медии около либийския казус, изразено най-ярко в кампанията „Не сте сами”, в която активно участва и КНСБ . Непрестанните усилия най-накрая дадоха резултат и съдбата на българските медици стана обект на международно внимание. Със случая се ангажира Европейският съюз с всичките му институции. В този драматичен процес може би за първи път осезаемо почувствахме силата на голямото европейско семейство, към което толкова години се стремяхме, и към което вече принадлежим.
Тази развръзка не би била възможна без усилията и решимостта на Европейската комисия в лицето на нейния председател Жозе Мануел Дурао Барозу и на еврокомисаря по външните отношения г-жа Бенита Фереро-Валднер. Незабравима ще остане и ролята, която изигра Франция в лицето на своя президент Никола Саркози. Последователността, твърдостта и решителността на френския президент във вземането на решения по казуса Либия и тяхното отстояване, направиха възможно връщането на нашите медици на родна земя. Лично съпругата на президента Саркози, Сесилия, с цялата си скромност, увенча общите европейски усилия, като доведе българските медици в Родината.
Своя роля за благополучната развръзка на драмата изигра и Конфедерацията на независимите синдикати в България. Нееднократно алармирахме всички възможни международни партньори и институции, които можеха да вземат отношение по този случай. КНСБ не веднъж повдига въпросът за подкрепа в усилията за освобождаване на несправедливо осъдените ни съграждани пред Европейската конфедерация на профсъюзите, Международната конфедерация на профсъюзите, Международната организация на труда и пред Европейския икономически и социален съвет. Лично президентът на Европейския икономически и социален съвет, г-н Димитриадис се ангажира със случая. Международната синдикална общност се мобилизира и решително застана в подкрепа на справедливата кауза, чрез безпрецедентна кампания за натиск пред либийските власти.
Радостта ни от благополучната развръзка е безмерна, но същевременно оставаме съпричастни и към другата трагедия – тази на болните либийски деца и техните семейства. Българският народ нееднократно в своята дълга история е показвал благородство и сме убедени, че и в този случай ще направим това, което е по силите ни, за подпомагане на болните либийски деца.
Добре дошли в България, Кристияна, Нася, Валя, Снежана, Валентина, Здравко и Ашраф! Чувстваме огромно удовлетворение и облекчение от развръзката на тази драма и споделяме с вас радостта от свободата, макар и дошла след толкова време. Цената на тази свобода е загубата на осем години и преживяна мъка и болка, която стига за няколко живота.
Сърдечно благодарим на всички, които помогнаха за завръщането на нашите сънародници!