Пламен Димитров: От "постната пица" на Дянков стигнахме до един по-добър бюджет

  • Plamen_Dimitrov_1

От „постната пица“ на Симеон Дянков стигнахме до един по-добър бюджет. Това заяви в предаването „Неделя 150“ на БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. „Не казваме, че това е най-добрият бюджет, който може да има държавата. Но казваме, че е най-добрият бюджет, съставен от правителството на Бойко Борисов“, обясни той. 

Това е едно сериозно и по-добро преразпределение през бюджета, наближаващо нашата цел – ние смятаме за оптимално преразпределение през бюджета, близко до 40% от БВП, т.е. това са парите, сметките, които обикновено системите искат. Колкото повече се приближава един бюджет до това преразпределение, толкова повече ние смятаме, че е по-добър. 38,2% от БВП като разходна част ще има този бюджет – 44,5 млрд. разходи за следващата година. Като преразпределение се приближава до тези съотношения, за да може в здравеопазване, социална сфера и други сектори да се постигат оптимални нива на субсидии и да не говорим постоянно, че няма пари. В момента имаме на макрониво близо 6 млрд. повече заложени от тази година, половината от които са в социалната сфера. Има видимо позитивно движение нагоре. Очакванията на хората са много повече, разбира се“, допълни Димитров.

Президентът на КНСБ  посочи още, че 4,5 млрд. повече ще бъдат събрани следващата година, което е 12-13% повече приходи. За данъчната политика обаче  Димитров каза, че парите се събират несправедливо. В този смисъл има място за алтернативен бюджет, при който тези пари да бъдат събрани много по-справедливо. Той е категоричен, че данъчната политика трябва да се ревизира.

Пламен Димитров обаче подчерта, че бюджетът не дава решение на липсата на политики в дълъг хоризонт. Липсата на визия води до икономии от капиталовите разходи, които биха дали тласък на развитието, отбеляза той.