В „ОЦК” АД Кърджали и в Горубсо – Мадан – работниците отново с неизплатени заплати и отново на протест

Пред сградата на „ОЦК" АД в Кърджали днес от 9.00 ч. работници организираха протестна акция във връзка с: неизплатените работни заплати за период от 3 до 7 месеца за n-ти пореден път, както и с неяснотата за бъдещето на комбината и сигурността на над 500 работни места. Стана ясно, че още вчера над 100 души са подали молби за напускане по тази причина.

 

Ръководството на КНСБ и Синдикалната федерация „Металици” настояват за спешна среща с мениджърския екип и със собственика на „ОЦК" АД Валентин Захариев за разрешаване на острия социален конфликт. Синдикатите настояват още за категорична позиция на правителството за съдбата на „ОЦК” АД, тъй като е извървян дълъг път в преговорите, но продължава безпътицата.

На днешната протестна акция работниците от предприятието ще решат какви да бъдат последващите синдикални и граждански протестни действия. По информация от председателя на регионалния синдикат на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева много от работниците и служителите, които в момента са в платен годишен отпуск, са взели решение да не се връщат на работните си места до получаване на дължимите им възнаграждения.

****

От вчера започнаха протести на работници от двата рудника на Горубсо – Мадан. Рудниците са отново собственост на Валентин Захариев. Работниците недоволстват, че от май месец миналата година им се дължат почти половината (около 40%) от заработените възнаграждения. Собственикът изтъква като причина за неизплатените суми погасяването на задълженията на фирмата за електричество, вода и вноски по заеми.

Над 300 са миньорите, които излязоха на протест пред сградата на Горупсо – Мадан, според данни на инициативния комитет. Протестиращите ще искат да бъде отнета концесията на Валентин Захариев поради неизплащането на възнагражденията и неинвестирането в условия на труд за работниците.

КНСБ и регионалният съвет на Конфедерацията в Смолян настояват за среща на 14 март сутринта с областния управител на Смолян, кмета на Мадан, представители на колектива и собственика Валентин Захариев.