Спряха се съкращенията в системата на БДЖ

По повод изразените намерения за съкращения от ръководството на БДЖ в „БДЖ – Пътнически превози” – с 450 души, а в „БДЖ – Товарни превози” – с 400, по искане на президента на КНСБ Пламен Димитров тази сутрин се проведе спешна среща с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. На срещата присъстваха от страна на КНСБ президентът Пламен Димитров, вицепрезидентът Валентин Никифоров, председателят на СЖБ Петър Бунев и Сашо Алексиев – председател на БЖС към СТСБ. На срещата присъства и изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев.

Синдикалистите представиха своите аргументи срещу обявените намерения на мениджърския екип на БДЖ за нови съкращения, като:

  • Незаконосъобразност на съкращенията в „БДЖ – Товарни превози”, които противоречат на заложената численост на персонала в изготвените правен и икономически анализи, предоставени в Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, на база обявената приватизация на „БДЖ – Товарни превози”;
  • Липсата на икономическа обосновка и за двете дружества, съгласно Кодекса на труда, на базата на която да е видна необходимостта от предстоящите съкращения.

След дискусията министър Московски наложи мораториум на съкращенията в „БДЖ – Товарни превози”, а за необходимостта от съкращения в „БДЖ – Пътнически превози” мениджърският екип трябва да изготви икономически анализ и предостави и инвестиционна програма, след  което преговорите между синдикати и работодатели да продължат.