Неизпълнени обещания и неизплатени заплати мотивираха протеста пред МТИТС

  • 01

Днешния протест на работниците и служителите от „Парселс Деливери” АД и ДП „НКЖИ”, обявен за 12.00 ч. пред Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), започна с непредвидена среща на ресорния министър Ивайло Московски с вицепрезидента на КНСБ Валентин Никифоров, председателя на Синдиката на железничарите в България (СЖБ) Петър Бунев, Димитър Динев – председател на стачния комитет на СЖБ, и с пристигналите по-рано за протеста работници и служители. Те заедно с дошлите журналисти се скупчиха около Московски и му заявиха, че е излъгал на предишния протест от 30 май 2012 г., че картите за пътуване се запазват до края на годината, а протестиращите от „Парселс Деливери” заявиха, че имат неизплатени заплати…

Московски побърза да се измъкне от неудобните въпроси под претекст, че заминава за Пловдив, но и там работниците и служителите от ДП „НКЖИ” го посрещнаха също с плакати и му заявиха, че като обещава, лъже!

„Парселс Деливери” АД е смесената компания между „БДЖ – Пътнически превози” и „Тип Топ Куриер” АД. От началото на 2012 година в нея започва да ескалира социалното напрежение сред работещите във „Парселс Деливери” АД. Напрежението е по повод системното закъснение на изплащането на трудовите възнаграждения, изплащането им на части и предстоящите съкращения на работници и служители в резултат на неизпълнение задълженията от „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД по Договор за взаимни услуги от 21.09.2011 г., сключен между „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД и „Парселс Деливери” АД.

Неизпълнените задължения от страна на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД са следните

  • Задължението да осигурява 16 броя фургони в денонощие, а всъщност в денонощие осигурява между 4 и 6 броя фургони;
  • Колетните пратки да се приемат за превоз в 139 гари, които към настоящия момент  са само 36 гари;
  • Превоза на колетните пратки да се извършва в първи вагон, 2-ро и 3-то купе на бързите влакове, който превоз в последствие със Заповед на превозвача бе забранен;
  • Намаляване с над 50% броя на влаковете, с които се превозваха колетни пратки, с новия График за движение на влаковете.

Освен всички тези поети, но неизпълнени ангажименти по Договора, предстои и намаляване на персонала с над 30% и затруднения при изплащане на работни заплати и осигуровки.

В същото това време бизнес има, клиентите непрекъснато се увеличават, работата също, а Ние сме принудени да ги връщаме и така да отиват при куриерските фирми, които извършват дейността си с автомобилен транспорт.

Работниците и служителите от „Парселс Деливери” АД ще настояват за:

1. Незабавно Превозвача да започне да изпълнява стриктно всичките си задължения по Договора.

2. Запазване на всичките 180 работни места във смесената фирма.

3. Изплащане на дължимите трудови възнаграждения.

4. Незабавна смяна на Ръководството на „Холдинг БДЖ" ЕАД, което ни излъга, че в смесената фирма ще работим нормално и ще можем да храним нашите семейства?

Работниците и служителите алармират, че ако поставените искания не бъдат удовлетворени, ще продължат с провеждането на ефективни протестни действия.

След протеста бе обявено, че е насрочена среща с БДЖ и „Парселс Деливери” в понеделник, за да се търсят начини фирмата да се стабилизира. От проведената среща със заместник-министъра Камен Кичев стана ясно, че ще се направи всичко възможно за решаване на въпросите.

Регионалният координатор на фирма „Парселс Деливери” АД за град София и председател на СО към СЖБ във фирмата Анатоли Атанасов съобщи, че има обещание до края на другия месец БДЖ да ремонтира четири фургона, с което ще се осигури нормално функциониране на фирмата. Ще стане възможно и изплащането на заплатите. Анатоли Атанасов каза още, че ще тръгнат преговори и с други институции, които да осигурят товарите, с които да се работи и по този начин  да се осигурят необходимите средства.