След протеста – бяха преведени 40 хил. лв. по сметката на „Монтажи” ЕАД – клон Перник

  • 01

Протестът на работниците и служителите от „Монтажи” ЕАД – клон Перник, организиран днес, 15.11.2012 г., от 12.00 ч. от структурата на КНСБ, бе по повод неизплатените работни заплати за три месеца. Протестът бе пред централното управление на дружеството в София, като пред работниците и служителите изпълнителният директор Станислав Станев обеща и към 13.30 ч. по сметката на клона в Перник бяха преведени 40 хил. от дължимите 100 хил. лв., които да обезпечат заплатата за м. юли. Останалите 60 хил. лв. трябва да бъдат преведени до 21 ноември 2012 г. (сряда).

Въпреки частичното изплащане на дължимите работни заплати работниците и служителите не оттеглят искането си за оставките на изпълнителния директор и на главния счетоводител на дружеството. Освен това те заявиха, че ако дължимият остатък не постъпи по сметките им до идната сряда (21 ноември 2012 г.), в четвъртък започват ежедневни протестни митинги пред собственика на „Монтажи” ЕАД – Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

„От години работя в „Монтажи” ЕАД, което бе най-голямото монтажно предприятие в България”, каза Петър Милушев – дългогодишен работник в предприятието, „но явно сме стигнали дотам, че да дойдем на крака и да потърсим това, което вече сме изработили и да си търсим законните права!” На протеста работниците и служителите скандираха „Метрото е готово, къде са ни заплатите? Кога ще получим заработеното от магистрала „Тракия”?”.

Протестиращите взеха категорично решение да бъде сезирана прокуратурата и потърсена съдебна отговорност на лицата виновни за трагичното финансово състояние на дружеството, което в момента е в процедура по приватизация. Освен това ще бъде поискана среща с изпълнителния директор на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров, за да се изясни къде са изчезнали заработените от персонала на  „Монтажи” ЕАД – клон Перник 220 хил. лв., като подизпълнител на проекта за изграждане на автомагистрала „Тракия”.