Народните представители да бъдат допълнени с гражданска квота

{gallery count=1  height=250 width=550 counter=0 links=0 alignment=center navigation=both orientation=horizontal}pics/new0295{/gallery}
Гражданска квота на организации със специфични цели, каквито са например еколозите, да има в законодателния орган и в местната власт. Това заяви като свое основно предложение ръководството на КНСБ по време на провелата се на 25 февруари 2013 г. среща на представители на КНСБ и на инициативните комитети на гражданите, участващи в протестите. Квотата ще позволи в рамките на една година представител на конкретната организация да представлява интересите на нейните последователи, след което да се оттегли и да отстъпи мястото на друга организация, която ще отмести вниманието на народните представители към друга специфична тема. Идеята е да могат специфични интереси на граждански групи да бъдат представлявани в НС, без това да влияе върху въпроса за властта.

 Целта на инициираната от КНСБ среща бе представянето на предложенията на Конфедерацията във връзка с масовите протести и ескалиращото социално напрежение, както и с възможните промени в законодателно отношение за подобряване на ситуацията в страната.

Приоритетите на страните съвпаднаха в частта си за създаване на гражданска квота в законодателната и в местната власт, изработването на компенсаторна политика по доходите, касаеща повишаване на минималната работна заплата (МРЗ), както и всички доходи с цел компенсиране на инфлацията, максимална прозрачност и контрол при ценообразуването на електроенергията и реално участие на работодателски, синдикални и граждански организации. Участниците бяха единодушни, че е наложителна промяна на данъчната система, в която да залегне необлагаем минимум. Присъстващите на срещата се обединиха и около идеята, че трябва да бъдат въведени всички форми на пряка демокрация, както и да стане възможно отзоваването на народни представители и министри.

От Движение „Модерна България” се обявиха за изменение на Закона за енергетиката и Изборния кодекс. Изразената от тях идея е за преходно правителство, вместо предсрочни избори.

За подписване на Социален пакт за стабилност, в който МРЗ да включва два пъти линията на бедност, се обявиха от „Бъдеще за Русе”. Те застават също зад идеята обезщетенията за майчинство да бъдат равни на МРЗ.
„Българско обединение на гражданите” изказа исканията си, сред които пълен мораториум върху изисканите сметки на гражданите и мораториум върху делата на „Топлофикация”. Сред останалите им приоритети е изграждането на пълен и експертен граждански контрол.

От „Българска асоциация на пенсионерите – гр. София” застанаха зад искането си за преизчисляване на пенсиите и корекции в държавния бюджет, както и за въвеждане на прогресивно подоходен данък. Техните идеи включват още наказателна отговорност, конфискация на придобитото имущество, както и отнемане на имунитета на народните представители.

За въвеждане на Закон за критикарите, който да закриля онези корективи на обществото, осмелили се да отстояват ценностите и законите в страната, се обявиха от „НАТО и България”. Те припомниха, че подобна практика съществува в САЩ, където е доказана като добър модел. Приемане на „Закон за лобизма”, гражданска квота в ДКЕВР, отзоваване на депутати и отнемане на имунитета им са сред останалите им искания.

От БНС „Единство” – пенсионери, изказаха идея за организиране на граждански комитети по места, включващи интелигенцията, които да могат да излъчват народни представители.

Участниците в срещата се обявиха против разпускането на Народното събрание, преди приемането на незабавни промени в законодателството, гарантиращи ефективна защита на потребителите на услуги, предоставяни от монополите, както и за прилагането на компенсаторни мерки за доходите.

На срещата бяха селектирани сега приложимите искания, както и онези от тях, за които са необходими промени в Конституцията. От своя страна Конфедерацията на независимите синдикати в България ще ги представи пред отговорните институции.