Обещават - до 10 дни заплатите в „Напоителни системи”

  • 01

Няма да разделяме „Напоителни системи" на отводняване и напояване, обеща днес пред протестиращите работници и служители от дружеството министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, след среща с представители на двата национално представителни синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа”. Министърът заяви, че още днес в парламента ще бъде внесено искане за законова промяна на параграф 4; ал. 6, което ще даде възможност за финансиране в рамките на 13-15 млн. лв. през 2014 г. от държавния бюджет и това ще помогне за стабилизиране на дружеството. Той призова за подкрепа и от страна на синдикатите пред Народното събрание за по-бързото решаване на проблема.

 

До 10 дни ще бъде намерен вариант за изплащане на закъснелите заплати на работещите в държавното дружество. Срокът за решаване на проблема трябва да е кратък, тъй като има опасност от наводнения, заявиха от министерството. Работещите в  Напоителни системи" си вършат работата, макар и да не получават навреме заплатите си. Близо 22,5 милиона лева са необходими както за възнаграждения, така и за покриване на всичко, което дружеството дължи, обясни Греков и обяви, че сред приоритетите на дружеството са стабилизиране на предприятието с допълнителни средства от Световната банка, както и обновяване и увеличаване на хидромелиоративните съоръжения.

С възгласи и плакати "По-добре пари за превенция, отколкото пари за последици" и "Искаме финансиране за безопасността на язовири, дъги и корекции на реки", работещите в дружеството настояха за твърди гаранции за ритмично изплащане в пълния размер на заплатите на работещите в дружеството до края на годината.

За четири години за трети път сме пред министерство на земеделието и храните /МЗХ/, заради критичното финансово състояние на "Напоителни системи", обяви Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ. "Няма яснота какво ще се случи с дружеството, защото всичките му сметки са блокирани. "Напоителни системи" дължи на контрагенти по договори, на НАП и банки над 22 милиона лева, а от друга страна МЗХ дължи на "Напоителни системи" над 16 милиона лева. Притеснени сме за това, че никой не предприема промени в Закона за водите, не се вземат решения за преструктуриране на дружеството, за да може то да ползва европейски средства", каза още тя.

Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров обяви готовност за  ефективни стачни действия, ако не се изпълнят поетите днес ангажименти.

КНСБ и КТ "Подкрепа" излязоха с обща декларация, в която настояват МЗХ да изплати на "Напоителни системи" дължимите средства за извършените дейности по опазване от вредното въздействие на водите, разходите за охраната на язовирите - публична-държавна собственост и поетите от НС ЕАД задължения на Хидромелиорации– Севлиево ЕАД, които общо са в размер над 16 млн. лева.