Стачни инициативи - Четвъртък, 9-27-2007

Днес, 27.09.2007г. протестиращите учители в София ще връчат искане до президента на Република България Георги Първанов, до Министър-председателя на Република България Сергей Станишев и до председателя на НС на Република България Георги Пирински в протестния митинг в столицата. В искането учителите и непедагогическият персонал от системата на средното образование настояват за намесата на упоменатите институции за разрешаване на острия социален конфликт. Същото ще бъде връчено в 17.15. ...

ЕДИНЕН НАЦИОНАЛЕН СТАЧЕН КОМИТЕТ
(ЕНСК)
на трите учителски синдиката
СБУ към КНСБ, СО към КТ “Подкрепа” и НУС към КНСБ
Днес, 27.09.2007г. протестиращите учители в София ще връчат искане до президента на Република България Георги Първанов, до Министър-председателя на Република България Сергей Станишев и до председателя на НС на Република България Георги Пирински в протестния митинг в столицата. В искането учителите и непедагогическият персонал от системата на средното образование настояват за намесата на упоменатите институции за разрешаване на острия социален конфликт. Същото ще бъде връчено в 17.15.
Във връзка с настоящите ефективни стачни действия още учители от цялата страна обявиха гладна стачка. Това са:
Емилия Скачова – СОУ “Йордан Йовков” – град София
Румяна Омонова, Татяна Романова, Николета Костова, Виолета Давидова и Мария Христова – Гимназия за чуждестранни езици “Васил Левски” – град Бургас
За пореден път ЕНСК призовава всички учители и помощен персонал от системата на средното образование да не прибягват до такива крайни, увреждащи здравето им действия. Безхаберието и апатията на управляващите, и тяхната незаинтересованост към проблемите на работещите учители и непедагогически персонал не бива да бъде причина да се застрашава живота и здравето на стачкуващите. Затова ЕНСК за пореден път призовава всички властимащи държавници да прояват отношение към протеста на десетките хиляди стачкуващи в системата на средното образование.
Днес, 27.09.2007г. активността на стачкуващите учебни заведения в община Благоевград се увеличи. От общо 25 училища 23 са вече в ефективна стачна дейност, от 13 детски градини ефективно сатачкуват 5. Общо за област Благоевград ефективно стачкуват 81 учебни заведения от общо 85 и 40 детски градини
Стачни инициативи за 28.09.2007г.
Благоевград - от 19.00ч. стачкуващите в сферата на средното образование организират мълчаливо бдение със запалени свещи на площад “Македония”.
В подкрепа на протестните действия на стачкуващите фен-клубът на футболен отбор “Пирин”, по време на футболната среща “Пирин”-“Литекс” ще издигне транспаранти в подкрепа на исканията на стачкуващите учители и непедагогическия персонал, след което ще се присъединят към мълчаливото бдение на площада.
Хасково - стачкуващите учители ще предадат открит урок по достойнство на министрите Даниел Вълчев, Пламен Орешарски и министър-председателя Сергей Станишев в центъра на града, под ЦУМ. В урока ще участват учители, родители и ученици, подкрепящи стачкуващите.
Габрово - от 16.30 учителите и непедагогическият персонал от града ще се съберат на протестен митинг на площад “Възраждане”.
Петрич – учителите от южния град организират от 16.15ч. протестно шествие.
Шумен – от 16.30 протестно шествие пред Областната управа. Там учителите ще предявят граждански иск срещу министъра на образованието Даниел Вълчев за уронване авторитета на учителите по чл. 40 от ЗНП.
Кюстендил – преподавателите и непедагогическият персонал се събират в 12.00ч. пред централния площад “Велбъжд” на протестен митинг.
Поради закъсняла процедура, от понеделник (01.10.2007г.) ще се включат в ефективната стачка 9 учебни заведения от община Севлиево, както следва: 1-во ОУ, 2-ро ОУ, НУ “Св. Св. Кирил и Методий”, СОУ Васил Левски, ПГМЕТ, ПГМСС, ПГКМП, ОДЗ “Пролет”, ЦДГ “Радост”.
27.09.2007г.