Предстоящи протестни действия на учителите - Петък, 9-28-2007

Пети ден продължава националната ефективна стачка на работещите в средното образование. Провеждат се и редица протестни действия. ЕНСК благодари на всички колеги от София и от другите градове в България, които се отзоваха и дойдоха на многохилядния митинг (над 7000 учители и непедагогически персонал), който се проведе на 27.09.2007г. в центъра на София на площад “Независимост”, между МС и Президентството....

ЕДИНЕН НАЦИОНАЛЕН СТАЧЕН КОМИТЕТ
(ЕНСК)
на трите учителски синдиката
СБУ към КНСБ, Со към КТ “Подкрепа” и НУС към КНСБ
ЕНСК благодари на всички колеги от София и от другите градове в България, които се отзоваха и дойдоха на многохилядния митинг (над 7000 учители и непедагогически персонал), който се проведе на 27.09.2007г. в центъра на София на площад “Независимост”, между МС и Президентството.
Днес, 28.09.2007г. пети ден продължава националната ефективна стачка на работещите в средното образование. Провеждат се и редица протестни действия:
Инициативи за 28.09.2007г.
Благоевград - от 19.00ч. стачкуващите в сферата на средното образование организират мълчаливо бдение със запалени свещи на площад “Македония”.
В подкрепа на протестните действия на стачкуващите фен-клубът на футболен отбор “Пирин”, по време на футболната среща “Пирин”-“Литекс” ще издигне транспаранти в подкрепа на исканията на стачкуващите учители и непедагогическия персонал, след което ще се присъединят към мълчаливото бдение на площада.
Хасково - стачкуващите учители ще предадат открит урок по достойнство на министрите Даниел Вълчев, Пламен Орешарски и министър-председателя Сергей Станишев в центъра на града, под ЦУМ. В урока ще участват учители, родители и ученици, подкрепящи стачкуващите.
Габрово - от 16.30 учителите и непедагогическият персонал от града ще се съберат на протестен митинг на площад “Възраждане”.
Петрич – учителите от южния град организират от 16.15ч. протестно шествие.
Шумен – от 16.30ч. протестен митинг на кръговото движение до Руски паметник пред Областната управа. Там учителите ще предявят граждански иск срещу министъра на образованието Даниел Вълчев за уронване авторитета на учителите по чл. 40 от ЗНП.
Кюстендил – преподавателите и непедагогическият персонал се събират в 12.00ч. пред централния площад “Велбъжд” на протестен митинг.
Ямбол – от 16.30 – митинг пред областната управа.
София – квартал “Люлин”, всички училища от района от 12.00ч. до 13.00ч. – митинг пред община Люлин.
Дупница – 16.00ч. – автомобилно шествие
Перник – 17.30ч. – с мълчаливо присъствие в знак на протест пернишките учители ще посрещнат пред Двореца на културата министър-председателя Сергей Станишев, който ще открие предизборната кампания на БСП.
Асеновград – 16.30 – митинг
Пазарджик – 16.30 митинг пред Театъра.
По сведения на колективи от София и Силистра МОН отказва да преведе парите за заплати в професионалните училища, които се финансират от министерството.
Инициативи за 01.10.2007
Сливен – общинският национален стачен комитет организира в центъра на града подписка в защита на учителските искания, съпроводена с митинг от 16.30ч. в центъра на площад “Хаджи Димитър”. Митингът ще бъде подкрепен с шествие на таксиметровите шофьори, като израз на съпричастност и подкрепа със стачните искания на учителите и непедагогическия персонал. Сформира се стачен фонд с набрани средства от кандидат-кметове и местния бизнес.
Нови пазар –към стачкуващите се присъединяват нови колективи. Стачкуват всички в деветте училища в града.
Стара Загора – от 17.00ч. пред областната администрация ще се проведе митинг в защита на стачните искания. Процентът на ефективно стачкуващи в понеделник в града и общината нараства на 80%.
Плевен – поддържа процента на стачкуващите – 75%.
Русе – всички учителски колективи, които са стачкували в края на седмицата продължават ефективните протестни действия и след 01.10.2007г.
Поради закъсняла процедура, от понеделник (01.10.2007г.) ще се включат в ефективната стачка 9 учебни заведения от община Севлиево, както следва: 1-во ОУ, 2-ро ОУ, НУ “Св. Св. Кирил и Методий”, СОУ Васил Левски, ПГМЕТ, ПГМСС, ПГКМП, ОДЗ “Пролет”, ЦДГ “Радост”.
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, В ПОНЕДЕЛНИК, 01.10.2007г., от 16.30 ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ПОРЕДНИЯТ ПРОТЕСТЕН МИТИНГ ПРЕД МС И ПРЕЗИДЕНТСТВОТО.
28.09.2007г.