Стачни и протестни инициативи на работещите в системата на образованието - Понеделник, 10-1-2007

София - ЕНСК организира палатков лагер, който ще бъде изграден от днес в 12.00 ч. на ъгъла на бул. “Цар Освободител” и ул. “Леге” до фонтана пред Националния археологически музей, където ще се събират подписи в подкрепа на справедливите искания на работещите в системата на средното образование (учители и непедагогически персонал). Лагерът ще функционира до подписване на стачното споразумение.
ЕНСК организира ежедневни протестни митинги на ъгъла на бул. “Цар Освободител” и ул. “Леге” до фонтана пред Националния археологически музей, до изградения палатков лагер. Протестните митинги ще се провеждат всеки ден от 16.30 ч. до 19.00 ч.
Бургас – таксиметрови коли пътуват през целия ден със запалени светлини и плакати, изработени от учебните и детски заведения, които са с послания в подкрепа на стачката. Към обявилите гладна стачка 9 човека, днес се присъединиха още 2-ма от Музикалното училище и от ОУ “П. Яворов”. Стачната активност в Бургас доближава 100%....

ЕДИНЕН НАЦИОНАЛЕН СТАЧЕН КОМИТЕТ
(ЕНСК)
на трите учителски синдиката
СБУ към КНСБ, СO към КТ “Подкрепа” и НУС към КНСБ
ЕНСК на трите учителски синдиката благодари на всички колеги – учители и непедагогически персонал, за проявената човешка и синдикална солидарност – чрез която и днес десетки хиляди работещи в системата на средното образование са в ефективни стачни и протестни действия. Балонът, надуван от правителството относно поставен ултиматум от синдикати и учители, се спука и стана ясно, че работещите в системата на средното образование настояват за поетапно, а не сега и веднага увеличение на работните заплати. Независимо от декларираната готовност на ръководствата на трите учителски синдиката и ЕНСК за преговори и през почивните дни, от страна на правителството непрекъснато се обяснява как ако се повишат работните заплати на персонала в системата на средното образование, в България ще настъпи хиперинфлация. ЕНСК определя това като жалка и смешна манипулация, защото за една година месец август 2006 - месец август 2007г. инфлацията в България е малко над 12%, за което не са виновни учителите и другите български граждани. На работещите в системата на средното образование им омръзна да слушат през последните 10 години, че поради четирите годишни времена или някакви международни причини е невъзможно да бъде повишена работната заплата на българския учител и непедагогическия персонал.
ЕНСК се обръща към всички членове на трите учителски синдиката, на симпатизантите и на всички работещи в ситемата на средното образование като им заявява: САМО ЕДИННИ И ЗАЕДНО ЩЕ ЗАВОЮВАМЕ ПОЛАГАЩОТО СЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ УЧИТЕЛ И НЕПЕДАГОГИЧЕСКИ ПЕРСОНАЛ.
Не се поддавайте на манипулации, на необосновани и необвързани с рамката на бюджет 2008г. обещания, включително и на министър-председателя Сергей Станишев.
ЕНСК настоява за спешни преговори с премиер-министъра, министъра на образованието, министъра на финансите. Липсата на диалог ескалира социалното напрежение и провокира други действия на граждански протести.
Такива непремерени действия на МОН – РИО Пловдив да блокират парите за аванс на стачкуващите учители ще предизвикат още по-крайни действия, защото с икономическа принуда екипът на МОН се опитва да спре стачните и протестни действия.
В Кюстендилски регион по разпореждане на РИО, от стачкуващите учители се иска да попълват ежедневна декларация за това ще стачкуват ли на следващия ден. Това действие е недопустимо, защото съгласно ЗУКТС страна при ефективни стачни действия са работодателя и стачния комитет в съответното учебно заведение.
Стачни и протестни инициативи за 01.10.2007г.
София - ЕНСК организира палатков лагер, който ще бъде изграден от днес в 12.00 ч. на ъгъла на бул. “Цар Освободител” и ул. “Леге” до фонтана пред Националния археологически музей, където ще се събират подписи в подкрепа на справедливите искания на работещите в системата на средното образование (учители и непедагогически персонал). Лагерът ще функционира до подписване на стачното споразумение.
ЕНСК организира ежедневни протестни митинги на ъгъла на бул. “Цар Освободител” и ул. “Леге” до фонтана пред Националния археологически музей, до изградения палатков лагер. Протестните митинги ще се провеждат всеки ден от 16.30 ч. до 19.00 ч.
Сливен – общинският стачен комитет организира в центъра на града подписка в защита на учителските искания, съпроводена с митинг от 16.30 ч. в центъра на площад “Хаджи Димитър”. Митингът ще бъде подкрепен с шествие на таксиметровите шофьори, като израз на съпричастност и подкрепа със стачните искания на учителите и непедагогическия персонал. Сформира се стачен фонд с набрани средства от кандидат-кметове и местния бизнес.
Нови пазар – към стачкуващите се присъединяват нови колективи. Стачкуват всички девет училища в града.
Стара Загора – от 17.00 ч. пред областната администрация ще се проведе митинг в защита исканията на учителите, в който ще участват и стачкуващи преподаватели от Казанлък. Процентът на ефективно стачкуващи в града и общината вече е 80%.
Раднево – митинг-шествие от 17.00 ч. пред кметството
Плевен – поддържа процента на стачкуващите – 75%.
Русе – всички учителски колективи, които са стачкували в края на седмицата, продължават ефективните протестни действия и след 01.10.2007г.
Пловдив: от 14.00 ч. в Градския дом на културата ще се проведе среща на единните стачни комитети на училища и детски градини с народни представители от областта. Активността е над 90%. От 16.30 ч. ще се проведе протестен митинг-шествие по маршрут: ул. “Хр. Г. Данов” – Джумаята – РИО – Общината. Пред РИО и Общината ще се прочете декларация.
Перник – учителите ще блокират централните кръстовища на града и в кв. “Твърди ливади”. Над 85% от учителите и непедагогическия персонал в учебните заведения в региона са в ефективни стачни дейстивя. Утре, 02.10.2007г. от 16.30 ч. ще се проведе протестен митинг на площада.
Перущица – над 130 учители ще блокират от 14.00 ч. кръстовището на пътя за Пловдив.
Добрич – митинг-концерт на учители от 16.30 ч. пред хотел “България” в центъра на града.
Гоце Делчев – митинг-шествие от 16.15 ч. до площад “Македония”. Стачкуват близо 100% от учителите в общината.
Шумен – ежедневни митинги от 16.30 ч. пред РИО на МОН. Стачната активност е над 90%.
Бургас – таксиметрови коли пътуват през целия ден със запалени светлини и плакати, изработени от учебните и детски заведения, които са с послания в подкрепа на стачката. Към обявилите гладна стачка 9 човека, днес се присъединиха още 2-ма от Музикалното училище и от ОУ “П. Яворов”. Стачната активност в Бургас доближава 100%.
Червен бряг - протестен митинг от 16.30 ч. на градския площад. Стачната активност надхвърля 70%.
Враца – 16.30 ч. митинг.
Поради закъсняла процедура, от днес (01.10.2007г.) се включват в ефективната стачка 9 учебни заведения от община Севлиево, както следва: 1-во ОУ, 2-ро ОУ, НУ “Св. Св. Кирил и Методий”, СОУ Васил Левски, ПГМЕТ, ПГМСС, ПГКМП, ОДЗ “Пролет”, ЦДГ “Радост”.
Над 50 човека в цялата страна изразяват своя краен протест с гладна стачка.
ЕНСК благодари на всички български граждани от цялата страна – родители, студенти, които подкрепиха справедливите ни стачни искания.
01.10.2007г.