Актуална информация за стачката на работещите в системата на средното образование - 10-4-2007

На проведената среща на Министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, министъра на финансите Пламен Орешарски и председателя на Комисията по образование и наука в НС г-н Лютви Местан с ръководствата на двете конфедерации - КНСБ и КТ "Подкрепа, лидерите на трите учителски синдиката и съпредседателите на ЕНСК бе договорено, че утре 05.10.07 от 14.00 часа, ще започнат преговори между ЕНСК и МОН...

ЕДИНЕН НАЦИОНАЛЕН СТАЧЕН КОМИТЕТ
/ЕНСК/
СБУ КЪМ КНСБ, СО КЪМ КТ "ПОДКРЕПА" И НУС КЪМ КНСБ
Единният национален стачен комитет на трите учителски синдиката благодари на Президента на Република България Георги Първанов, за проведената среща под негова егида, между: Министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, министъра на финансите Пламен Орешарски и председателя на Комисията по образование и наука в НС г-н Лютви Местан с ръководствата на двете конфедерации - КНСБ и КТ "Подкрепа, лидерите на трите учителски синдиката и съпредседателите на ЕНСК.
На срещатa министър Даниел Вълчев за пореден път не представи конкретни разчети по стачното искане и стана ясно че, посочената от синдикатите сума от 54 млн. лева икономии в системата на средното образование, които ще дадат възможност за увеличаване на работните заплати от 01.10.07 г. не се оспори. Не бе изразена и категоричната позиция от страна на двамата министри за предвиждания процент от БВП за 2008г. за системата на средното образование.
От страна на синдикатите и ЕНСК, категорично бе изразена позицията, че преговори с ултиматуми няма да бъдат провеждани. Такива могат да бъдат осъществявани единствено на базата на икономически разчети. За пореден път бе изразена позицията, че е възможно поетапно повишение на работните заплати от 01.10.07, 01.01.08 и 01.07.08.
На срещата бе договорено, че утре 05.10.07 от 14.00 часа, ще започнат преговори между ЕНСК и МОН.
От страна на синдикатите бе изразен призив за отговорни преговори и това, че ако няма повишение на доходите на българските учители и непедагогически персонал от 01.10.07 г. напрежението ще ескалира още повече. Държавният глава и председателят на комисията по образованието и науката към Народното събрание поеха ангажимент на преговорите да присъстват представители на Президента и на парламентарнaта комисия.
ЕНСК се обръща към всички работещи в системата на средното образование, като заявява, че ефективните стачни и протестни действия продължават до постигане на удовлетворителни параметри за повишаване на доходите на българското учителство и непедагогически персонал, които те самите ще одобрят.
Ефективните стачни действия и протести продължават, като днес, от 16.30 ч. пред Народния театър в София ще се проведе поредният митинг, участници от който ще връчат в 17.15 ч. искане на протестиращите до финансовия министър г-н Пламен Орешарски.
Утре, 05.10.2007 на Международния ден на учителя протестният митинг ще се проведе от 16.30 ч. на площад "Независимост" пред МС и административната сграда на НС /бившия партиен дом/
ЕНСК призовава колегата Любомир Величков от Пазарджик, който е в протестна гладна стачка и със силно влошено здравословно състояние с понижени жизнени функции - да спре гладния протест.
ЕНСК призовава над 80-те гладуващи български учители и непедагогически персонал да не предприемат действия, увреждащи тяхното здраве, защото е явно, че българските държавници се интересуват от нас само и единствено като гласоподаватели и данъкоплатци, а не като граждани със своите права.
В ЕНСК постъпват декларации и протестни писма от стачкуващи учителски колективи от цялата страна, с които изразяват готовността си да продължат ефективната стачка до удовлетворяване на стачните искания. Това са: Сливен, Плевен, Шумен, Бургас, Русе, Казанлък, Тутракан, Варна, Пловдив, Гоце Длечев и мн. др.
ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ В СТРАНАТА ДНЕС - 04.10.07 г.
Ямбол - от 16.30 ч. - Блокиране на кръстовището на "Биков мост"
Велико Търново - 16.30 ч. - блокиране на кръстовището пред магазин "Практикер"
Враца - 16.30 среща на стачкуващите учителите с представители на всички парламентарни групи
Смолян - 17.00 ч. Автопоход с 65 коли и автобуси, и едночасово хоро в центъра на града
Пазарджик - 16.00 ч. голям митинг - шествие в центъра на града
Айтос - 16.00 ч. - Мълчаливо бдение пред сградата на Общината и изпращане на колет до министъра на образованието и науката Даниел Вълчев с празни учителски портфейли с искане да бъдат напълнени и върнати до началото на следващата седмица.
Плевен - 16.30 ч. - Митинг пред областната управа. Митингът ще бъде подкрепен и от строителни предприемачи, учреждения, институции и неправителствени организации. За два дни в банковата сметка на общинския стачен комитет са постъпили 3 500 лв дарения.
Пловдив - 16.00 ч. 120 ученика ще изнесат концерт в центъра до общината под надслов "Учители, ние сме с Вас!"
Националното училище за музикално и танцово изкуство в Пловдив ще изнесе безплатен концерт в 19.00 ч. за стачкуващите учители в Градската музикална зала на площад "Централен"
Протестни митинги и шествия ще бъдат проведени и в: Шумен, Добрич, Монтана, Габрово, Стара Загора, Сливен и др.
- 16.30 - Протестен митинг пред РИО на МОН
Асеновград - от днес се включиха нови учебни заведения, които приключиха процедурата по ЗУКТС, и село Борино обл. Смолян - се включиха в ефективни стачни действия над 95% от местните преподаватели и непедагогически персонал.
ЕНСК съобщава, че колегите пристигащи с МПС от цялата страна за днешния и утрешния митинг паркират с разрешение на Столична община, на паркинга на НДК а утре 04.10.07 г. пред Храм паметника "Александър Невски". Днес към постоянно протестиращите в София учители и непедагогически персонал от цялата страна, се присъединяват и Нова Загора /3 автобуса/, Кюстендил, Русе, Горна Малина, Костенец, Божурище, Банкя и др.
ЕНСК изразява възмущението си от манипулативното и проправителствено говорене на работодателски конфедерации и други работодателски организации, лидерите, на които веднага предложиха административно съкращение на български учители и непедагогически персонал като начин за увеличаване на заплатите. Напомняме, че през последните седем години, в резултат на съкращенията в системата на средното образование са освободени над
28 000 учители и друг персонал, което не доведе до вдигане на работните заплати в сектора.
ЕНСК