Стотици от "РЕИ Холдинг" протестираха пред транспортното министерство

На 15 юли 2003 година близо 600 души от “РЕИ холдинг” се събраха на протест пред транспортното министерство. В 10: 30 часа на площад “Александър Невски” пристигнаха автобуси с жп работници от Русе, Карлово и Левски. От локомотивно-ремонтния завод в Русе бяха дошли всичките 250 работници.
Острият протест на работещите в ЖП транспорта у нас бе заради неизплатени заплати от месец април досега, както и заради неполучени заплати от 2000 г. и 2001 година.
Пет дни по-рано в сградата на КНСБ се проведе среща между ръководството на “БДЖ” ЕАД и представители на “РЕИ холдинг” АД, в присъствието на заместник-министъра на транспорта и съобщенията Любомил Иванов и председателя на КНСБ д-р Желязко Христов. Непосредсвеният повод за срещата бяха дължимите от “БДЖ” ЕАД над 3 млн. лева за извършени ремонти на локомотиви и вагони от жп заводите в Карлово, Русе и Левски, мажоритарна собственост на “РЕИ холдинг. В резултат на забавеното заплащане, трите предприятия са спрели работа от юни тази година и не са изплатили на работещите в тях 800 работника заработените заплати за последните няколко месеца. На срещата двете страни се уговориха още на 14 юли да бъде приведена сума, която да покрива дължимата част на заплатата за април, представяне на график за намаляване на задълженията на “БДЖ” към “РЕИ холдинг”АД с 50 на сто до края на годината. В ранния следобед на 14 юли, работещите получиха превод само на авансите си за април. Логично на следващия ден недоволството им прерастна в масиран протест ­ митинг, воден от председателя на КНСБ д-р Желязко Христов.