Президентът на КНСБ пред BTV: Премахването на класа е опасно, ще намали доходите

  • btv


Премахването на клас „Прослужено време“ е изключително опасно, защото би ликвидирало единствения останал автоматичен механизъм за вдигане на доходите. Такъв тип бонуси има в големи компании в ред западни страни. Това обяви пред БТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров.


Димитров не прие аргумента, че дългият стаж не означава задължително добър работник.
„Искате ли да ви оперира млад студент, който сега е завършил, или професор с 25-30 г. стаж? Няма как да знаеш всичко, когато си завършил вчера. За младите трябва да има други бонуси”, обяви лидерът на КНСБ.

Президентът на КНСБ коментира, че на българския пазар на труда вече има дефицит и „няма никакви кадри”. Това диктува вдигане на доходите и за миналата година те са нараснали с 10%.
Пламен Димитров обаче отбеляза, че в момента в Румъния и Сърбия средната заплата е с около една трета по-висока от тази в България.
„Македония е с над 15% напред и само Албания е зад нас по доходи на Балканите. В Румъния шивачките получават с 40% повече от тези у нас – макар да работят за едни и същи брандове”.

Президентът на КНСБ съобщи, че миналата година фирмите са спечелили 15 млрд. лв. и „ако инвестират 20 % от тях в кадрите си, служителите биха получили средно по 100 лв. отгоре”.

Пламен Димитров цитира данни, според които за 17 години 906 000 българи за заминали в чужбина без перспектива за връщане. Според него 1000 евро заплата извън София би върнала у нас много от хората, които в Германия към момента получават приблизително двойно повече.

 

Цялото интервю - вижте тук