Президентът на КНСБ Пламен Димитров: Увеличението на заплатите, заложено в бюджета, е недостатъчно

  • Parl.1

Увеличението на заплати, заложено в бюджета за 2018 година, е недостатъчно, заяви президентът на КНСБ по време на срещи с депутати от парламентарните групи на БСП за България и Обединени Патриоти в НС. Това включва целият „социален“ сектор - Агенцията за социално подпомагане /АСП/, Агенцията по заетостта /АЗ/, Главна инспекция по труда /ГИТ/.

"В много от домовете за стари хора, цялата система за социални грижи, заплатите са съвсем ниски и там има нужда, а и възможност за увеличение", коментира той. Същото се отнася и за училищното и детското здравеопазване, има какво още да се направи в сектора на културата, в дирекцията за борба с градушките, в Селскостопанска академия и БАН.

В началото на следващата година ще организираме дебат, с цел премахване на плоския данък. Тук не говоря непременно за въвеждането на прогресивно облагане веднага. За нас първата цел е да въведем необлагаем минимум, което е друга скала, само че надолу. Да, ще пробием и плоския данък, само че в обратна посока, която ще бъде в полза на хората, обясни Димитров. Той настоя за въвеждане и на необлагаем минимум, както и за премахване на тавана на пенсиите от 2019 г. Повдигнат бе и въпросът за национален план за действие по Европейския социален стълб.

По думите на Пламен Димитров, макар и недостатъчно е постигнато съгласие с депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти за отпускане на повече пари за възнаграждения на персонала от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, за Националната библиотека, за работещите в системата на здравеопазването.

„Над 3 милиарда лева повече се дават за харчове за догодина. Около 500 милиона лева отиват за заплати. Това е похвално, но недостатъчно. Остават сектори, които се недофинансирани“, заяви Пламен Димитров.

Плоският данък има доста несъвършенства. Дали ще отпадне тази година, следващата, или след 10 години, според нас е въпрос на време, ще го обсъждаме“, заяви заместник-председателят на парламентарната група на патриотите Искрен Веселинов.

„В позициите на БСП и КНСБ относно бюджета за следващата година има много общи моменти и възможност за съвместна работа. Голямо е сходството ни и за формирането на приходна част, предложението на БСП за прогресивно данъчно облагане, подценяването на приходите, ниският процент на преразпределение, общото желание за увеличение на максималния осигурителен доход и големият въпрос за несъразмерното облагане между труда и капитала в България“, заяви зам.-председателят на БСП Жельо Бойчев. Той уточни че и двете страни споделят необходимостта от обща политика по доходите, каквато липсва в бюджета.