КНСБ иска 1000 евро средна работна заплата до 2022 г.

  • 1

1000 евро да стане средната работна заплата в България до 2022 г. Това е целта, която КНСБ си е поставила, съобщи в Бургас президентът на конфедерацията Пламен Димитров. По думите му, ако всяка година доходите нарастват със 100-150 лева, то след пет години средната заплата на българина трябва да достигне 1800 лева.

„Това е възможно при ръст на икономиката с 4,5%. Освен това данните сочат, че през 2016 г. бизнесът е генерирал рекордна печалба от 18 млрд лева“, обясни още Пламен Димитров.

Според изследване на синдиката 1000 евро месечна заплата е психологическата граница, която би задържала българите в страната. От КНСБ отчитат сериозно увеличение на средната работна заплата както в бюджетния, така и в реалния сектор.

„Близо 30 хил. българи годишно емигрират, горе-долу средно по един малък град на година се изнася от страната, за да търсят по-високи доходи и по-добър стандарт на живот", обясни Пламен Димитров. Той допълни, че средната работна заплата в момента е 1037 лв.

Председателят на регионалната структура на синдиката Здравко Тошков обяви, че Бургас е на девето място по средна работна заплата, която е 892 лева. Преди Бургас са София, Софийска област, Стара Загора, Габрово, Пловдив, Варна, Разград, Враца

„Между 355 и 418 лв. е месечният доход, с който разполагат бургазлии. В същото време за издръжката на един човек в града са необходими 585 лв. на месец“, съобщи още президентът на КНСБ.