Ощетените работници от Дупница получиха консултации в приемната на КНСБ

  • 1

Юристите на КНСБ, Омбудсмана на Р България Мая Манолова, както и представители на ГИТ, НОИ и Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост дадоха безплатни юридически съвети на останалите без заплати шивачки в Дупница. Централата на конфедерацията в града се оказа тясна за всички измамени, които искаха да се посъветват какво да предприемат и как да защитят правата си.

Приемната бе обещана от лидера на КНСБ Пламен Димитров при посещението му в Дупница преди дни.

По време на срещата стана ясно, че италианската фирма  „А М Shoes” не е обявена в несъстоятелност, има дейност повече от една година, така че хората ще получат заплатите си от Фонда за гарантирани вземания. Деловодството  на фирмата все още го има и работниците могат да подадат заявления за съкращения, поради неизплащане на заплати по чл. 327. След това те ще могат да излязат на „Бюрото по труда“ и в зависимост от трудовия стаж ще получават и обезщетение.

Не така обаче стой въпросът с фирма „Абонданса". Експертите от НОИ обясниха, че пари от Фонда за гарантирани вземания няма да има за хората, работили в нея, защото според закона тя е трябвало да осъществява дейност не по-малко от 12 месеца, преди датата на неплатежоспособността. След разговори с експерти от НОИ Омбудсманът Мая Манолова заяви, че въпреки това ще се търси решение за изплащане на заплатите. Работниците обаче ще могат да вземат обезщетение за безработица, обясни Пламен Младенов, директор на НОИ - Кюстендил. Всяка от шивачките има да получава по около 1 200 до 2 000 лева., някои и за няколко месеца през 2016 г., 

От Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост поеха ангажимент да насочат работниците към фирми, които предлагат добри възнаграждения и условия на труд.