Нито един няма да бъде ощетен заради промените в пенсионната формула

  • goneva

 

Нито един човек няма да бъде ощетен заради промените в пенсионната формула. Това стана ясно след среща при министър-председателя Бойко Борисов с КНСБ, КТ „Подкрепа“ и ръководството на НОИ. Поводът за срещата беше изкуствено създалото се  напрежение в обществото заради предварителен анализ на НОИ, който прави допускания за ефекта от новите правила, по които ще се определя размерът на  пенсиите. Според симулацията на НОИ промяната би се отразила благоприятно за повече от 60% от пенсионерите, за някои ефектът би бил неутрален, а за около 30 на сто е вероятно да има намаление на индивидуалния пенсионен коефициент с  до около 8 на сто. Но това не значи задължително намалена пенсия, както се твърди, зависи от конкретната ситуация на всеки един кандидат пенсионер. След срещата при премиера стана ясно, че Националният осигурителен институт (НОИ), след промени в закона, ще смята размера на новите пенсии, при желание на хората  като се взема предвид и данните  за дохода им от регистъра на НОИ за годините от 1997-до 1999 г. включително и ще прилага по-изгодния за пенсионера вариант.

Лидерите на ЕС гласуваха за социална Европа

  • Junker_EK

 

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) гласуваха за социална Европа. Днес в Гьотеборг, Швеция, те официално дадоха зелена светлина на Европейският стълб за социални права, законодателен пакет, който трябва да проправи пътя към изграждане на социална Европа. На срещата България бе представена от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, както и от лидера на КНСБ Пламен Димитров.

В Софийския университет се проведе конференция за осигурителната система

  • 01

Президентът на КНСБ Пламен Димитров взе участие в научно-практическа конференция на тема: „Осигурителна ли е българската осигурителна система“, която се състоя на 26 октомври 2015 г. в сградата на Софийски университет „Свети Климент Охридски“.

Криминализирането на укриването на осигурителни вноски донесе 251 млн. лева от началото на годината

Около 251 млн. лева повече спрямо същия период за миналата година са събрани за пенсионното, здравното и допълнителното задължително пенсионно осигуряване от началото на 2015 г. досега. Ефектът, според Министерство на финансите, се дължи и на действащото от началото на годината криминализиране на умишленото укриване на осигурителни вноски.

КНСБ: Скандално предложение на МЗ прави медицинската помощ платена

  • Stethoscope_book

КНСБ алармира за предвиждани промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, с които здравноосигурените лица ще бъдат „дарени“ с правото да заплащат за медицинска помощ.

Постановлението, което е подготвеното от министъра на здравеопазването Петър Москов, е в движение по законодателната пътека, като намеренията са при първа възможност то да бъде внесено за обсъждане и приемане в Министерски съвет.

С проекта на постановление се извращава конституционния принцип за предоставяне на безплатна медицинска помощ на здравноосигурените лица.