Среща с председателя на фондация "Фридрих Еберт" г-жа Анке Фукс - Четвъртък, 10-5-2006

Ръководството на КНСБ се срещна днес с председателя на Фондация “Фридрих Еберт” г-жа Анке Фукс, която е на посещение в България. Председателят на КНСБ д-р Желязко Христов запозна г-жа Фукс с актуалната социално-икономическа ситуация в страната, с разностранната дейност на синдиката ...

Ръководството на КНСБ се срещна днес с председателя на Фондация “Фридрих Еберт” г-жа Анке Фукс, която е на посещение в България. Председателят на КНСБ д-р Желязко Христов запозна г-жа Фукс с актуалната социално-икономическа ситуация в страната, с разностранната дейност на синдиката и с основните предизвикателства пред него, включително и в контекста на предстоящото пълноправно членство на страната ни в ЕС.
“Изповядваме ясно социал-демократическите ценности, както и ценностите на европейския икономически и социален модел, на капитализма с “човешко лице”. Избрали сме модела да сме коректив на управляващите”, подчерта д-р Христов.
Г-жа Фукс припомни накратко историята на Фондацията, която е създадена през 1925 г. под мотото “Демокрацията има нужда от демократи”, от ангажирани хора, с добра квалификация.
Фондацията днес има представителства в 100 страни в целия свят, включително и в нашата.
На срещата г-жа Фукс изрази тревогата си от настъпващия нов вид индивидуализъм, който не предполага хората да искат солидарно представителство за защита на своите интереси. Тя акцентира върху необходимостта усилията на синдикалистите да бъдат насочени към привличането на нови, млади членове, по един модерен, нов и атрактивен начин, който същевременно да отговаря на процесите на преструктуриране на икономиката, на засилването на ролята на секторите от услугите и обслужването.
На срещата бяха обсъдени и процесите на емиграция и имиграция, голямото предизвикателство за работната сила на чужд пазар на труда – както в Германия, така и в България.

Г-жа Анке Фукс е родена на 5 юли 1937 г., юрист.
1971-1977 – изпълнителен секретар на синдиката ИГ Метал
1977-1982 – зам.-министър на труда и социалната политика
1982 – министър на младежта, семейството и здравеопазването
1983-1987 и 1993-1998 – зам.-председател на ПГ на ГСДП в Бундестага
1998-2002 – вицепрезидент на Бундестага
от 2003 – председател на фондация “Фридрих Еберт”