Жан-Клод Юнкер иска минимална заплата в ЕС

  • Juncker-social-rightsПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за въвеждане на минимална заплата първо в страните от еврозоната, а след това и в останалите държави от ЕС.
"В Европа има праг на достойнство, който трябва да се спазва. Този минимален доход не е необходимо да бъде еднакъв във всички страни. Това би било погрешно, уточни виждането си Юнкер.

Той добави, че идеята за минимална заплата трябва да е така осъществена, че да не влиза в противоречия с принципа за конкурентоспособност, което е едно от опасенията на малките и средни фирми.

Председателят на комисията отправи апела си на Конференция по европейския стълб за социални права, организирана от Европейската комисия в Брюксел. От българска страна участват президентът на КНСБ Пламен Димитров и социалният министър в оставка Зорница Русинова.

Конференцията е част от обсъжданията на Европейския стълб за социални права, който трябва да се превърне в ново законодателство за регулация на социалните права в Европа, отчитащо новите предизвикателства пред пазара на труда.

Дебатите около него започнаха през март 2016 година и се очаква да приключат в началото на 2017 година, когато трябва да бъде представена обобщената рамка на социалния „стълб“.
След като бъде прието, това законодателство трябва да се превърне в основен камък на трудовото законодателство, както в Европа, така и на национално ниво.

Становището на Европейската конфедерация на профсъюзите, подкрепена от КНСБ и изразена от Пламен Димитров на конференцията е, че Европейският стълб за социални права трябва да гарантира по-справедлива икономика за създаване на качествени работни места, увеличение на заплатите, подобряване на съществуващите права на хората на труда и определяне на нови, сигурни преходи на пазара на труда, институционална промяна, гарантираща насърчаването на социална Европа.

Сред най-важните акценти в позицията на ЕКП е насърчаването на увеличението на заплатите, особено в Източна Европа, където те са в пъти по-ниски от тези в Западна. Според КНСБ това ще помогне за преодоляването на т.нар. социален дъмпинг, който позволява на компаниите да дават различно възнаграждение на работниците си в Източна Европа за сметка на увеличената печалба.
Другите предложения на европейските профсъюзи е, че трябва да се сложи край на дискриминационните минимални ставки при младите работници и да се върви към изравняване на разликите във възнагражденията на мъжете и на жените.