КНСБ иска бъдещето на труда да бъде приоритет в българското председателство на ЕС

  • zlatevaКНСБ поиска от правителството да включи сред приоритетите на българското председателство на ЕС и темите, свързани с труда и достойното му заплащане.  Според синдиката в приоритетите задължително трябва да бъдат включени бъдещето на труда, хоризонталните политики за условията на труд, социалният дъмпинг, срещу който се борят европейските профсъюзни движения.
Това стана ясно на среща на вицепремиера по координацията на българското председателство Деница Златева с президента на КНСБ Пламен Димитров.


Българското председателство трябва да даде ясно послание, че темата за ниското заплащане в България е изключително важна. Това, за което КНСБ се бори – равно заплащане за равен труд, трябва да бъде ясно заявено пред всички европейски лидери, обяви Пламен Димитров.

В никакъв случай не трябва да се допуска Европа на две скорости, предупреди още лидерът на КНСБ. Тази възможност трябва да бъде елиминирана още в началото на дебатите, заяви Димитров.
От своя страна Златева го увери, че това „червена нишка“ във всички нейни разговори с европейските институции.

Вицепремиерът и КНСБ обсъдиха как да се подобри координацията между правителството и социалните партньори в рамките на Съвета по европейски въпроси.
Според Пламен Димитров това ще позволи на страната ни да говори с единен глас пред всички европейски институции и да отстоява исканията си по-успешно.