45 държавни глави откриват юбилейната сесия за 100-годишнината на МОТ

 

  • ilo_100

45 правителствени и държавни ръководители участват днес в откриването на юбилейната, 108-ма сесия на Международната организация на труда в Женева. КНСБ е представена от президента на КНСБ Пламен Димитров и председателя на СТСБ Екатерина Йорданова.

Събитието е уникално в историята на организацията, тъй като маркира нейната 100-годишнина. В чест на това събитие, МОТ е посветил сесията си на бъдещето на труда. Очаква на „световния парламент на труда“, който ще продължи до 21 юни, да присъстват около 5 700 делегати, представляващи правителствата, работодателите и работниците от 187-те държави-членки на МОТ. Общо участниците ще бъдат над 7 000, което е исторически рекорд.

На 21 юни пред конференцията ще говори и Генералният секретар на ООН Антониу Гутереш.

Очаква се на  срещата да бъде обсъден докладът на глобалната комисия за бъдещето на труд, който ще маркира насоките на правителствата по света през следващите 100 години. Документът е кулминацията на 15-месечен труд от 27 водещи експерти от всички сфери на обществения живот – учени, правителствени и неправителствени организации, хора от бизнеса и от синдикатите.

Основните препоръки в него са

  • Универсална гаранция за труд, която защитава основните права на работниците;
  • Адекватна заплата, която да покрива нуждите на хората на труда;
  • Гарантирана социална защита от раждането до старостта;
  • Универсално право на учене през целия живот
  • Управление на технологичните промени за повишаване на достойните условия на труд, включително международна система за управление на дигиталните платформи.
  • По-големи инвестиции в социални, зелени и „селски“ икономики.
  • Програма за равенство между половете.
  • Преструктуриране на бизнес стимулите за насърчаване на дългосрочни инвестиции.

Едно от заключенията в доклада е, че изкуственият интелект и роботите ще доведат до загуба на работни места. В същото време те ще повлияят върху създаването на милиони „зелени“ работни позиции.

Друга важна тема на конгреса в Женева е борба с насилието и тормоза на работното място. Конференцията на Стогодишнината ще обсъжда приемането на Конвенция, придружена от Препоръка по този критичен въпрос. 

Въпросът ще бъде дискусионен в МОТ, тъй като част от текстовете предвиждат отговорност за работодателя в случай на насилие на работното място, както и защита за хора с нетрадиционна сексуалност там, където се трудят. Делегатите ще разгледат и Декларация от стогодишнината, която се очаква да бъде приета от конференцията.