В България редовно се нарушават права на работниците

  • iyuc

В България редовно се нарушават правата на работниците. Страната ни е поставена в „златната среда“ – група 3 на списъка за нарушени права на хората на труда, публикуван ежегодно от Международната конфедерация на профсъюзите (МКП). Докладът бе представен днес на юбилейната среща за 100-годишнината на МОТ в Женева от генералният секретар на МКП Шарън Бъроу и президентът на КНСБ Пламен Димитров в качеството му на председател на комитета за синдикални и човешки права към МКП.

Списъкът на международния синдикат включва общо 6 групи.
В нашата са Полша, Испания, Великобритания, Канада, Албания, Австралия и още няколко държави от Африка и Азия.
В първа група с най-добри условия на труд са Австрия, Дания, Финландия, Исландия, Германия и др. Единствената източноевропейска държава в тази компания е Словакия.
Най-лошите държави за работа, според МКП, са Бурунди, Централно африканската република, Палестина, Либия, Судан, Сирия, Йемен.

Докладът осветява и други притеснителни данни. Най-големият ръст на страните, които пречат на работниците да се присъединяват към синдикат, се регистрира в Европа – 40 на сто от държавите на континента не предоставят на работниците гарантираното им право за синдикално членство, а 50 на сто от европейските държави нарушават правото за колективно договаряне през 2019 г. спрямо 20% година преди това.
Системни нарушители в тази област са Босна и Херцеговина и Румъния, докато Беларус, Гърция и Турция се оценяват като даващи „никаква гаранция за правата“.

Компаниите с най-големи прегрешения на континента са „Райън еър“, записана като нарушител на човешки права на четири континента, „Амазон“, „Юбер“, новото летище на Истанбул, производителя на гуми Goodyear.
Докладът подчертава и тревожното нарастване на броя на убитите, арестувани и заплашвани работници в Европа. Откроени са убийствата на синдикални лидери в Турция – на Абдула Карачан от синдиката на работещите в индустрията за преработка на гума и химия и в Италия – синдикалистът Сумайла Саско.

Докладът на МКП доказва, че има още много работа, която трябва да се свърши за подобряване на живота и правата на работниците, включително и в Европа, подчерта Пламен Димитров при представянето на данните.
Работниците в целия свят трябва мога да се организират без страх и да договарят колективно своите права, без да ги заплашват, че ще бъдат уволнени, пребити или дори убити, заяви българският синдикален лидер.

„Нито един работник не трябва да бъде оставен „зад борда“, защото неговият работодател е измислил бизнес модел, който загърбва отговорността му да защитава работните места или пък правителството му отказва да въведе законодателство, с което да го защити. Все повече правителства са съучастници в улесняването на трудовата експлоатация, тъй като работниците са принудени да работят в неформалния сектор на икономиката ”, заяви генералният секретар на МКП Шаран Бъроу.