Лидерът на СБУ Янка Такева: 65 на сто от учителите търпят психически тормоз

  • qnka 1


Близо 65 на сто от учителите търпят тормоз на работното си  място, най-често психически. Това обяви лидерът на СБУ Янка Такева на конференция „Не на насилието на работното място“. Над 300 учители, синдикалисти и представители на институциите препълниха конгресния център на КНСБ, където се проведе дискусията.


По данни на СБУ най-характерната форма на насилие на работното място за България е психическият тормоз. Около 45% от работещите в шивашката промишленост са подложени на такова насилие, в здравеопазването процентът е около 60. Насилниците са работодатели, пациенти, родители. По думите на Янка Такева, стереотипните нагласи в България са много силни. Търпимостта към насилието е поколенчески проблем, допълни лидерът на СБУ.
Според нея често работещите в секторите – обект на насилие получават по-ниско възнаграждение. Това се отразява върху самочувствието на работещите, а оттам и върху тяхната производителност, ръста на икономиката и развитието на страната като цяло.


По данни на синдикатите, над 6 милиона работещи жени по целия свят търпят насилие на работното място, като особено силно са засегнати те в секторите образование, здравеопазване и лека промишленост.
За да се ограничи насилието, особено в училище, СБУ започва кампания „Образование в доброта“. Целта е да се активизират всички държавни институции, които могат да противодействат на насилието, обяви Такева. Кампанията включва всички деца – от детската градина до 12-клас в училищата, тъй като насилието е масов проблем.

За да преборим насилието в обществото, първо трябва да се пребори насилникът в нас, обяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков. Според него това трябва да стане на първо място с образование и от училищната скамейка. Възпитаме ли децата като добри граждани, ще имаме и добри възрастни, обяви Нанков пред аудиторията.

В конференцията на СБУ участваха зам.-министрите Румяна Димитрова (МТСП) и Деница Сачева (МОН), директорът на ГИТ Румяна Михайлова, на Агенцията за закрила на детето д-р Елеонора Лилова, представители на всички синдикални структури на КНСБ.

КНСБ настоява за конвенция на МОТ за насилието на работното място, обяви главният икономист на КНСБ Любен Томев. Той показа данни за насилието сред медиците, където на първо място са медицинските сестри, а насилните най-често са пациентите – близо 65 на сто от всички случаи.