Янка Такева: Няма да позволим на никого да погазва достойнството на българския учител

  • site-1

Няма да позволим на никого да погазва достойнството на българския учител. Ще се борим срещу сезонните договори, които обричат преподавателите да се регистрират на борсата всеки май, като земеделски работници. Това обяви председателят на СБУ Янка Такева пред XXXVIII Синдикален съвет на организацията, който се провежда в столицата.

Специални гости на събитието бяха образователният министър Красимир Вълчев, президентът на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидентът Пламен Нанков, зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов, Сюзън Флокън европейски директор на Европейския синдикален комитет по образование, представители на турските, молдовските, украинските и египетските образователни синдикати.

Мотото на съвета е „Хуманността в образованието“.

С въвеждането на новите технологии в образователния процес загубихме себе си, простихме се със способността да познаваме другия, обяви в приветственото си слово Янка Такева. По думите й технологиите ще се развиват, но обществото трябва да е наясно на каква цена ще се случва това. Дехуманизацията е процес, който може да бъде спрян само и единствено в училище, отсече лидерът на СБУ.

Според нея учителите трябва да преподават на децата, че най-важната ценност не е дигитализацията, а човешката комуникация, помощта към другия, съчувствието и обичта към семейството.

За да се случи това обаче, вие трябва да бъдете подготвени с нови знания, нови умения, които да отговарят на предизвикателствата на дигиталната ера, обяви още Янка Такева.

Тя изрази недоволството на нейните колеги от Бургас и част от Пловдив, където зрее напрежение заради безпринципни конкурси. Всичко това е част от достойнството на учителя, който трябва да го предаде на своите ученици, заяви лидерът на СБУ.

Според образователния министър бъдещето налага нови изисквания както към учениците, така и към учителите. Говорим не само за нови компетентности, а нови умения като дигитална креативност, европейско гражданство и мислене.

Президентът на КНСБ наблегна на силата на синдикалното семейство. Вие представлявате хората и работниците и затова трябва да налагате дневния ред на обществото. Ние сме най-голямата обществена организация и като такава трябва да изискваме от политиците да спазват обществения договор – да правят нещата правилно и по начин, по който хората искат да се случи, обяви Пламен Димитров пред най-големия учителски форум.

Сюзън Флокън също поздрави форума и обяви пълната подкрепа на европейското синдикално движение за българските учители и тяхната мисия.