ФНСДУО – КНСБ иска дебат за нова уредба на държавната служба

Структурите на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации – КНСБ (ФНСДУО – КНСБ) с възмущение реагират на тиражираната информация в медиите от днес, 03 юни 2014 г., относно обсъждане на възможността за плащане на здравни осигуровки от държавните служители.

Известно е на всички, че при преминаване на държавна служба заплатите се определят с приспадане на размера на осигуровките, за да се внасят директно от държавата. Периодично в годините се появяват и обсъждат предложения за заплащане на осигуровките от държавните служители.

За пореден път се обсъжда такава идея, сега – за здравните осигуровки. Неясни и неразбрани за нас са мотивите на Комисията за публични политики на БСП – да се дават допълнителни средства за увеличаване на заплатите на държавните служители, защото самата тя, държавата, не ги плаща редовно и навреме.

Докога неудачи в различни системи, резултат на лошо управление, ще се „оправдават” пред обществото с различни идеи за отнемане на права в държавната администрация.

Политиките на поредните правителства от приложението на Закона за държавния служител досега отнемат права и остават само задължения – бяха отнети отпуск за длъжност, доплащане за ранг, за категория администрация, допълнително заплащане за професионален опит, намаляване с 50% обезщетението при пенсиониране и като прибавим замразяването на заплатите от години, какво остава от правата в специалния закон!!!

Управляващите трябва да са наясно, че държавната администрация работи за реализиране на държавната политика в различни области и всяко „упражнение” може да донесе негативи в държавната администрация. Вместо да се работи за издигане статуса на държавните служители и изграждане на компетентна и модерна администрация подобни обсъждания водят до напрежение и демотивация на служителите.

Федерацията на независимите синдикати от държавното упраление и организации – КНСБ (ФНСДУО – КНСБ) заявява, че решително ще отстоява правата на държавните служители и предлага дебат в обществото за необходимостта от нова концепция и нова уредба на държавната служба.