Договориха се за вдигане на заплатите в МВР

  • MVR

Заплатите в МВР ще бъдат вдигнати в най-кратки срокове. Това обеща след заседанието на Съвета за социално партньорство в МВР зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. Въпреки това Националният синдикат на гражданската администрация в МВР (НСГА-ФНСДУО-КНСБ) и Националният синдикат на пожарните спасители–НСПС „Огнеборец”-КНСБ ще продължат да бъдат в стачна готовност. 

Синдикалистите настояват за увеличение на заплатите в системата с над 10% от 1 юли и промени в Закона за МВР. Стефан Балабанов коментира, че съгласие е постигнато по три основни теми - необходимост от повишение на заплатите служителите в сектор "Сигурност", спешни изменения в Закона за МВР и изработването на изцяло нов закон.

Той допълни, че следващата седмица на заседание на съвета, ще бъдат поканени финансовият министър Владислав Горанов и шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Те трябва да представят възможностите на държавата от кога и с колко да се увеличат заплатите на служителите в сектора. Балабанов каза още, че до края на годината всички служители на МВР трябва да получат ново облекло, като половината вече е разпратено по дирекциите.

Заместник-министърът заяви още, че ще направи всичко възможно полицаите да получат това, което искат и да няма протести, защото всеки изгубен час в протести означава още едно извършено престъпление.