ФСЗ настоява Отрасловият съвет за сътрудничество да заработи

„Вариант за допълнителни средства в здравеопазването е да се предприемат законодателни промени, с които да се отпуши работата на доброволните здравноосигурителни фондове. В тази връзка не подкрепяме повишаването на здравноосигурителната вноска от 8 на 9 процента, както в момента се предлага.” Това каза вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ – КНСБ) д-р Иван Кокалов по време на среща с министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Ръководството ФСЗ – КНСБ се срещна за първи път днес, 16 юли 2013 г., с министъра, след назначаването й, за да обсъдят състоянието на здравната система.

Представителите на синдиката сигнализираха, че в България има директори, които определят болниците като частни, и категорично отказват да водят диалог със синдикалните организации в тях. Д-р Кокалов напомни искането на синдиката да отпадне регистрационният режим на болничните заведения по линия на Търговския закон, като бъде създаден специален закон за тяхната регистрация – по примера на германското законодателство в тази област.

Той допълни също, че въпросите, които касаят повишаването на основните възнаграждения на работещите, разпределянето на средства за допълнително материално стимулиране, както и всички други теми, касаещи социалните интереси на работещите в здравеопазването, трябва да бъдат обсъждани в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването. Поради тази причина ръководството ФСЗ – КНСБ настоя да бъде определен председател на Съвета и той да бъде свикан в най-близко време, за което министърът пое ангажимент.