ФСЗ-КНСБ застава зад действията на д-р Емил Михайлов

В Многопрофилната болница Русе – АД е приет 45-годишен мъж, с опасност за живота (прободна рана от нож в сърдечната област след битов скандал). В болницата не работи нито един лекар – специалист по кардиохирургия. Вместо да изпратят пациента във Варна, където е най-близкото подобно отделение, хирурзите д-р Емил Михайлов и  д-р Стефан Йовчев, взели решение на момента и направили животоспасяваща операция на пострадалия мъж.

Оказва се, че по закон те са „превишили правата си”, тъй като такава операция може да се извърши само в отделение по кардиохирургия с III-то ниво на компетентност.

Ако се следват стриктно правилата, сега Здравната каса трябва да глоби и болницата, и опериращите лекари, защото отделението, в което се е случило спасяването на човешкия живот, не е било на необходимото ниво за подобни операции.

Министър д-р Петър Москов обяви, че лекарите от Русе, които спасиха човек, оперирайки сърцето му, без да са имали право, ще бъдат наградени, а не наказани. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в писмо, разпратено до медиите, също обявиха, че глоби няма да бъдат налагани.

Федерация на синдикатите в здравеопазването-КНСБ, застава зад действията на д-р Емил Михайлов – синдикален председател на Териториален координационен съвет на ФСЗ-КНСБ гр. Русе, взел решение, заедно със своите колеги, да извършат животоспасяваща операция и спасят човешки живот.

Федерация на синдикатите в здравеопазването-КНСБ изразява своето уважение към професионалиста лекар-хирург, който достойно защити високоблагородната си професия и безкористно изпълни своя хуманен дълг.

Д-р Михайлив, бъдете и занапред така всеотдаен и достойно продължавайте да защитавате авторитета си на лекар – професионалист.

До д-р Михайлов е изпратено поздравително писмо от Федерация на синдикатите в здравеопазването-КНСБ.