СТСБ отбелязва Международната седмица на пътния транспорт

В подкрепа на Световния ден за достоен труд, отбелязван всяка година от Международната конфедерация на профсъюзите (МКП), на 7 ноември Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) стартира и своята кампания по случай Международната семица на пътния транспорт.
Под мотото „Безопасност сега” от 7 до 14 октомври 2011г. в София и още седем града в страната, където има синдикални структури на СТСБ, ще се проведат дейности, които да привлекат вниманието на обществото към отговорността за живота на пътниците и всички участници в движението, която носят шофьорите от градски транспорт и междуградските превози, .и към факта, че безопасността на пътниците зaвиси пряко от условията, при които работят шофьорите.


Плакатите на кампанията ще бъдат разлепени в административните сгради на транспортните компании; в автобусите, трамваите, тролейбусите и на спирките на масовия градски транспорт в София, Варна, Бургас, Пловдив, Габрово, Плевен, Пазарджик и Сливен.
Международната седмица на пътния транспорт е една от ежегодните инициативи на Международната транспортна федерация, която от 1997г. провежда кампании за решаване проблемите и нуждите на работещите в сферата на сухопътния транспорт на пътници и товари.

У нас кампанията се провежда редовно от 2008г. насам. Тази година тя е подкрепена от ръководствата на компаниите за градски и междуградски транспорт в София, Варна, Бургас, Пловдив, Габрово, Плевен, Пазарджик и Сливен, и се осъществява с активното участие на синдикалните организации на СТСБ в тези градове на България:. За първа година солидарни с целите на кампанията са и представители на работодателска организация: Българската Асоциация на Сдруженията в Автомобилния Транспорт – БАСАТ, която представлява големите транспортни фирми, частните превозвачи и професионалните водачи на товарни автомобили и автобуси.
В рамките на кампанията СТСБ организира и конкурс сред детските градини и училищата в осемте града на кампанията, за детска рисунка на тема „Безопасността на пътя”. Паралелно с конкурса, представители на СТСБ ще посетят няколко детски градини в София, където чрез игри, викторини и забавни обучителни занимания ще запознаят децата с правилата за поведение на пътя, пътната безопасност и ролята на всички участници в нея. Малките победители в конкурса ще получат лично наградите си от СТСБ по време на коледните и новогодишни празници.