Екатерина Йорданова бе преизбрана за вицепрезидент на ЕТФ

  • e-yordanova-1

Екатерина Йорданова и Александър Киршнер бяха единодушно преизбрани за вицепрезиденти на Европейската транспортна федерация (ЕТФ) от делегатите на Петия конгрес. На своя пост остава и генералният секретар Едуардо Чагас. За президент на ЕТФ бе избран Франк Мореелс от белгийския синдикат BTB, който поема поста от Ларс Линдгрен.

Екатерина Йорданова стана първата жена, номинирана за президентския пост в организацията, но оттегли кандидатурата си в полза на Мореелс и в името на единството на ЕТФ.

„Франк пое много важен ангажимент – да води проактивна политика към транспортните синдикати, които са в страните извън Европейския съюз, както и да обърне сериозно внимание на страните от Югоизточна Европа и Балканите. Това беше част от моята програма, заедно с политиките за равенство на половете, борбата с насилието и промотирането на обществения транспорт”, заяви Екатерина Йорданова след преизбирането си в новия управленски екип.

“С радост и смирение приемам възможността, която ми се дава, да поема поста президент на ЕТФ. Смирение, защото работата, която ми предстои, е сериозна”, заяви веднага след избирането си Мореелс. „Но аз знам, че има алтернатива на социалния дъмпинг и надпреварата към дъното. Силните синдикати могат да спрат експлоатацията на работниците и нелоялната конкуренция. ETF има здрави основи и може да поеме тази борба. Но непрекъснато променящите се реалности на пазара на труда също изискват да се адаптираме към тези нови предизвикателства и да станем още по-силни. За мен е чест, че получих подкрепата на над 230 синдиката, за да водя федерацията ни напред и да постигнем социална справедливост и справедлив транспорт в Европа, в солидарност и единство“ , каза още новият президент.

EТФ представлява повече от 3,5 милиона транспортни работници от над 230 транспортни съюза от 41 европейски страни в железопътния транспорт, сухопътния и градски транспорт, логистиката, морския и водния транспорт, гражданската авиация, пристанищата, туризма и рибарството.