СТСБ иска социален диалог за по-високи заплати на шофьорите

  • 21507576733_37393c49fd_k

Съюзът на транспортните синдикати в България иска социален диалог за по-високи основни заплати за международните шофьори. Това заяви в студиото на предаването „Тази сутрин“ по БТВ председателят на СТСБ Екатерина Йорданова. Тя обясни, че заплащането в момента е високо, но не гарантира социални права на шофьорите като пенсии и осигуровки. По думите й водачите в момента се осигуряват на минимална заплата, а останалата част взимат под формата на командировъчни.  Това обаче ги лишава от осигуровки, които да гарантират достатъчно права им. „Когато например се наложи да излезе в болничен, той не получава почти нищо. Затова с големите работодателски организации имаме разбирането, че трябва да решаваме този проблем“, обясни още Йорданова.

Председателят на транспортните синдикати заяви, че това, което се случи вчера, може да се тълкува като победа, но тя е  по-скоро глътка въздух, за да може да стартира този социален диалог за увеличение на възнагражденията на шофьорите. „За България е победа, защото това консолидира обществото около национална кауза. И това че институции и бизнес бяха заедно там, това е една голяма победа“.  

„За нас, за синдикатите е трудно да подкрепим изцяло бранша, защото през последните месеци много малко се говореше за шофьорите. А в този пакет имахме изключителна възможност, посредством тежка регулация за бизнеса с натиск, да решим техните проблеми и да постигнем по-високо заплащане. Смятам, че постъпихме по най-добър начин, давайки нашата подкрепа, защото първо трябва да осигурим бизнеса, който след това да храни хората, които представляваме по-добър начин. И това всъщност е разковничето“, допълни Екатерина Йорданова.

По думите й отлагането на пакета „Макрон“ дава шанс на синдикатите и работодателите да имат време, през което да договорят достойни заплати и осигуровки за шофьорите.

Цялото интервю с Екатерина Йорданова може да видите тук.