ВиК секторът: Ниски заплати, необходимост от инвестиции и от нов закон

 

  • VIK

Ниски възнаграждения, липса на специалисти и на достатъчно финансиране, необходимост от промяна на законодателната и регулаторната рамка. Това са част от проблемите, които характеризират ВиК сектора у нас и които бяха обсъдени на форум „Социален диалог, колективно трудово договаряне и добри практики в системата на ВиК“. В дискусията се включиха президентът на КНСБ Пламен Димитров, зам.-председателят на Национален браншов синдикат „Водоснабдител“ Евгени Янев, изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ Илиян Илиев, председателят на Управителния съвет на компанията Иван Иванов, директорът на дирекция „Водоснабдяване и канализация“ в министерството на регионалното развитие Иванка Виденова, Ангел Престойски от Съюза на ВиК операторите, представители на КЕВРq управители на ВиК дружества.

По време на форума бяха представени изводи и препоръки от секторен анализ на социалния диалог и колективното трудово договаряне и на предизвикателствата пред договарянето на работните заплати в системата на ВиК.

От години 16 хил. заети в сектора получават недостойни възнаграждения. Заплатите трябва да се увеличат с над 40%, за да се компенсират ниските им нива, посочи Пламен Димитров. Това означава, че занапред ръстът на възнагражденията трябва да изпреварва средния за страната и годишно да е с най-малко 15%, за да се компенсира изоставането. Необходимо е да се вземат мерки и за квалификацията и преквалификацията на заетите. Във все повече дружества няма нито един ВиК инженер, проблемът се задълбочава, дружествата не могат да привлекат необходимите млади кадри, а средната възраст на заетите става по-висока, очерта още проблеми Димитров. Той даде пример с образованието, където също дълги години бе регистриран отлив на кадри, но сега ситуацията е променена след целенасочени усилия и сериозен ръст на възнагражденията. ВиК секторът също е достатъчно важен и значим, за да му се обърне внимание, каза Димитров.

КНСБ: Средната заплата във ВиК сектора трябва да се повиши с 15%

  • 200120_ViK_1

Необходимо е спешно увеличение на възнагражденията на работещите във ВиК сектора с 15% . В системата работят 16 хил. души, 6500 от тях към септември миналата година са на минимална работна заплата. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на съвместна пресконференция със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков след работна среща за проблемите във ВиК сектора, инициирана от конфедерацията и Национален браншови синдикат „Водоснабдител“.

КНСБ иска увеличение на заплатите във водния сектор с по 15% годишно и специален закон за ВиК

  • vik

Специален закон за ВиК ще създаде условия за решаване на проблемите в сектора и ще гарантира публичния му характер. За това настоя заместник-председателят на НБС "Водоснабдител" Евгени Янев на журналистическия семинар на КНСБ и фондация „Фридрих Еберт“ "Жизненият стандарт - във фокуса на медиите".

Ваучери за вода и 15 на сто годишен ръст на заплатите във ВиК сектора до 2021 г. иска КНСБ

 

  • forum_Evgeni

Държавата да поеме част от сметките на социално слабите чрез „водни ваучери“ поискаха КНСБ и синдикат „Водоснабдител“ на кръгла маса в сградата на синдиката в столицата. В дискусията участваха зам-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, заместник-председателят на регионалната комисия в парламента Александър Ненков, председателят на КЕВР Иван Иванов, представители на ВиК-дружества от цялата страна. От страна на работодателите се включи Съюзът на ВиК операторите.

24 години от учредяването на Синдиката и Световния ден на водата

СКЪПИ  ПРИЯТЕЛИ  СИНДИКАЛИСТИ,
Позволете ми най-сърдечно да Ви поздравя от името на Конгресното ръководство на КНСБ и от свое име по случай днешния двоен празник - 24 години от учредяването на Синдиката и  Световния ден на водата!
„Правото на чиста и качествена питейна вода и санитарни съоръжения е човешко право и е от съществено значение за пълноценен живот” – така гласи резолюцията на ООН от 2010 година.
В този дух е и вотът на Европейския Парламент от 8 септември 2015 година, по силата на който Европейската комисия следва да направи конкретни законодателни предложения, с които да признае водата и канализацията като човешко право.

Треперушка Младенова отново бе избрана за председател на НБС „Водоснабдител“

  • 01

На трети декември 2015 г, в „Парк хотел – Москва” се проведе Седмият редовен конгрес на Националния браншов синдикат  - „Водоснабдител”. Огромното мнозинство от делегатите на конгреса гласуваха Треперушка Младенова отново да заеме председателското място и да води Синдиката и през следващите пет години. За зам.- председатели бяха преизбрани Красимир Богоев и Росица Пежгорска, а Евгени Янев е  новият зам.- председател на НБС ”Водоснабдител.

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ, СКЪПА ПРИЯТЕЛКО!

В деня на твоя празник бих искал да ти пожелая всички  добри и човешки неща! Желая ти преди всичко здраве, защото  то е най-ценното! Желая ти успех – винаги и във всичко! Бъди все така  отзивчив, всеотдаен колега и добър човек! И нека животът ти бъде изпълнен с повече поводи за радост, щастие и удовлетворение! През изминалите години членовете на НБС „Водоснабдител” намериха в твое лице отговорен и компетентен  синдикален лидер, способен да  отстоява техните интереси – последователно и категорично.

„Водоснабдител” – КНСБ е категорично против приватизацията на водоснабдителната компания в Солун!

Във връзка с предстоящо провеждане на референдум на 18 май 2014 година, за бъдещето на водоснабдителната компания в град Солун, Гърция, Национален браншов синдикат „Водоснабдител” – КНСБ с председател Треперушка Младенова, подкрепя исканията на гръцкия инициативен комитет, като също се обявява категорично против приватизацията на водната компания на град Солун.

Стартира десетата – юбилейна спартакиада на работещите във ВиК

  • 01

От 9 до 13 септември 2013 г. над 800 работници и служители от ВиК-сектора се сътезават на базата на Гранд хотел Варна в к.к. „Св.Св. Константин и Елена” в дисциплините: плажен волейбол, мини футбол, тенис на маса, шах, дартс и теглене на въже. Националната спартакиада се организира от Съюза на ВиК операторите с председател Ганчо Тенев, НБС „Водоснабдител” – КНСБ с председател Треперушка Младенова, БРФ „Спорт и здраве” с председател Десислава Ягодин и браншовата организация на КТ „Подкрепа”.

Официалният старт на юбилейното десето издание на игрите бе даден от министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева.

Синдикалисти от ВиК-сектора: „Водата няма цвят!”

  • 01

Под мотото „Водата няма цвят!” бе проведен митинг-протест пред Министерство на регионалното развитие (МРР). На 23 юли 2013 г. синдикалисти от Основната синдикална организация на КНСБ при „ВиК – Варна” ООД към Национален браншов синдикат „Водоснабдител” – КНСБ, и Синдикалната секция „Подкрепа” при „ВиК – Варна” ООД към Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване” – КТ „Подкрепа”, изразиха своя протест към явното политическо назначение на нов управител на дружеството, без за това да има каквито и да било аргументи. Десетки работници и служители се изправиха пред вратите на МРР и застанаха категорично зад досегашното ръководство на дружеството. Сред тях бе и председателят на НБС „Водоснабдител” – КНСБ Треперушка Младенова.