След миньорския протест: Министърът на енергетиката отива в Мини "Марица Изток""

 

  • site 1

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова през следващата седмица ще посети комплекса "Марица Изток", за да се запознае на място с проблемите. Това стана ясно след протеста на миньорите пред нейното министерство. Над 500 души от синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" в комплекса излязоха на шествие в подкрепа на исканията си за по-високи заплати, ръст на цената на въглищата и запазване на работните си места.

Енергийният министър, която слезе при протестиращите миньори пред сградата на министерството, увери, че правителството взема всички мерки за защита на въгледобива.  
"Знаете за завишените изисквания на Европейския съюз, които се поставят към този сектор. Кабинетът се бори за това той да получи дерогация", обяви тя пред протестиращите.

Искаме три неща - достойни заплати, достоен труд и бъдеще за комплекса, заяви от своя страна лидерът на синдикалната организация на КНСБ в мините Наско Митев.

Искането на миньорите за повишаване на цената на въглищата беше обсъдена и в петък между двамата лидери на национално представителните синдикати Пламен Димитров и Димитър Манолов с енергийния министър Теменужка Петкова.