С 10 сто скачат заплатите в минно-геоложкия бранш

  • site-1

Най-малко с 10 на сто ще бъде увеличени заплатите на работещите в минно-геоложкия бранш през тази година. Това предвижда подписаният днес Отраслов колективен трудов договор. Подпис под контракта сложиха председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите - КНСБ инж. Валентин Вълчев, председателят на Българската минно-геоложка камара проф. Николай Вълканов и лидерът на миньорският синдикат в КТ "Подкрепа" Владимир Топалов.

Минималната заплата в бранша пък ще се увеличава с размерът на националната най-заплата, умножен с коефициент 1,4. За 2019 година това прави 784 лева. 

На подписването присъстваха всички членове на борда на минно-геоложката камара, медии и работещи в бранша

Това, че първият подписан браншови договор за тази година е в нашия сектор, означава знак за високото доверие, което има между работодателите и синдикатите в бранша, заяви Валентин Вълчев. По думите му този контракт трябва да служи за пример за всички останали браншове в икономиката на страната.

В минно-геоложката промишленост минимални заплати няма, а средната е 1800 лв., заяви професор Николай Вълканов. По думите му заради добрия диалог между наука, бизнес и синдикати, производството на концентрат от руди в страната се увеличило три пъти, което е абсолютен рекорд.

Минно-добивната индустрия беше първата, която подписа браншови колективен  договор, още през 1991 година, припомни проф. Вълканов. Сега тя отново дава пример за всички останали индустрии, посочи председателят на минната камара.

ОКТД се отнася за отрасъл „Проучване, добив и преработка на минерални суровини”. Неговото действие е за срок от две години. С него се уреждат въпросите на трудовите и осигурителните отношения - доходи, трудова заетост, социално обслужване, условия на труд, социално партньорство.

Освен увеличаване на заплатите, контрактът предвижда допълнителни придобивки в областта на служебното облекло, предпазната храна, почивките на служителите.

След подписването бяха връчени дипломи на преподаватели от Минно-геоложкия университет в столицата.