Декларация на Синдикална федерация на съобщенията по повод събитията в "Български пощи"

  • bg-post

По повод последните събития в „Български пощи” ЕАД, СФС към КНСБ заявява следната позиция:

Проблемите на Дружеството са известни отдавна и са в основата на днешното състояние както по отношение на дейността, така и по отношение на трудовия и социален статус на работниците и служителите. Поставено в агресивна конкурентна среда, с вързани ръце относно пазарни принципи като ценообразуване, с ограничения в щата и бюджета, в зависимост от компенсацията за универсалната пощенска услуга и т.н. „Български пощи” ЕАД успява да изпълнява своите търговски и социални ангажименти.

Валентин Стоянов е новият председател на СФС

  • 1-1

Валентин Стоянов е новият председател на Синдикалната федерация на съобщенията (СФС) към КНСБ. Това решиха днес делегатите на VII-та Национална отчетно-изборна конференция на СФС, която се проведе в хотел "Форум" в столицата. За председател на Централната финансово-ревизионна комисия в състав от 5 души бе преизбрана Наташа Димитрова, а новият управителен съвет ще се състои от 13 човека. 

Георги Бочев: СФС ще продължи да се бори срещу опитите за разбойническа приватизация на „БП” ЕАД

  • 01

Синдикалната федерация на съобщенията (СФС) бе основана на 6 и 7 април 1990 год., когато бе приет новия Устав и се възприе категорична ориентация към съвременния синдикализъм.

След протеста – по-високи заплати в „Български пощи”

За увеличение на работните заплати на експлоатационния персонал от 1 ноември 2013 г. се договориха социалните партньори в „Български пощи” ЕАД. Увеличението ще бъде средно с 20-25 лв. и ще засегне 9727 души. Ако досега средната работна заплата в дружеството беше 517 лв., сега тя ще бъде около 545 лв.

Минималната работна заплата в дружеството също ще бъде увеличена на 340 лв. от 1 ноември 2013 г. Досега тя беше в размер на 315 лв.

След протеста пощенци получават 6,5 млн. лева

  • 00

Над 1600 работници от Синдикална федерация на съобщенията (СФС) към КНСБ и Демократичният синдикат на съобщенията (ДСС) към Асоциация на демократичните синдикати протестираха днес, 25.09.2013 г., пред Министерски съвет (МС) с искания за увеличаване на работните заплати и изплащане на дължимата от държавата сума от 20 750 000 лв. за 2011 г. за извършени дейности по осигуряване на универсална пощенска услуга (УПУ) на гражданите на ЕС.

 

Държавата е абдикирала от „Български пощи”

  • 01

Държавата е абдикирала от своята фирма „Български пощи” ЕАД. Това каза председателят на Синдикалната федерация на съобщенията (СФС) – КНСБ Георги Бочев по време на пресконференция, която се проведе на 11 септевмри 2013 г. в централата на КНСБ. Той съобщи, че лично министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов при съвместна среща е информирал него и президента на КНСБ Пламен Димитров, че се търси стратегически инвестиционен партньор, който да придобие 49% от дружеството, което в момента е 100% държавна собственост. Според СФС – КНСБ това е подготовка за приватизация по примера на Българската телекомуникационна компания. Председателят на СФС – КНСБ каза, че в Европа ще бъде прецедент да се приватизира национален пощенски оператор.

Да бъде изготвен оздравителен план за Български пощи се договориха министър Папазов и КНСБ

Незабавно ръководството на „Български пощи” ЕАД да изготви оздравителен план, който да бъде съгласуван със Синдикалната федерация на съобщенията (СФС) – КНСБ. Това решение бе взето на проведената днес среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, президента на КНСБ Пламен Димитров и председателя на СФС – КНСБ Георги Бочев. В рамките на оздравителния план категорично ще се търси увеличение с 10% на работните заплати на експлоатационния персонал от 1 октомври 2013 г.

Стачка, ако не бъде изплатена компенсацията за загубите от универсалната пощенска услуга

Като компенсация за загубите от универсалната пощенска услуга (УПУ), съгласно директивата на ЕК, държавата дължи за 2011 г. 22,750 млн. лв. на Български пощи. След разговори на представителите на Синдикалната федерация на съобщенията – КНСБ (СФС) с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, се стигна до решение общата сума да бъде изплатена на няколко транша. За целта Данаил Папазов внесе проект за постановление на Министерски съвет за сумата от 12,548 млн. лв. като първи транш, от които са изплатени само 2 млн. лв.