15 на сто ръст на заплатите искат в земеделието от следващата година  

  

  • site_1

15 на сто ръст на заплатите в земеделието иска Федерацията на независимите синдикати в земеделието, съобщи нейният председател Светла Василева по време годишната асамблея на синдиката в курорта „Слънчев бряг“. Специални гости бяха президентът на КНСБ Пламен Димитров, депутатите от 44-тото Народно събрание Ирена Димова и проф. Светла Бъчварова, Десислава Стоянова,  директор на дирекция „Финанси“ в земеделското министерство.

КНСБ иска национален регистър за неформалната заетост в земеделието

  • fnz 1

Трябва да се въведе национален регистър на неформалната заетост в земеделието. Той ще определи колко са заетите в сектора, колко от тях се осигуряват и какви мерки трябва да се предприемат, за да се ограничи и регулира неформалната икономика. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на транснационален семинар „RAISE UP“, фокусиран върху противодействието на недекларираната заетост в сектор земеделие, в контекста на социалните иновации, които са приоритет за ЕС в настоящия програмен период.
Дискусията е организирана от Федерацията на независимите синдикати от земеделието – КНСБ.

И учените поискаха 100 лв. към заплатата си

  • ban-1

 

В Деня на будителите учени от БАН и Селскостопанска академия излязоха на протест с искания за по-високи заплати и повече пари за наука.
Мотото  на протеста бе „Да продължим делото им! Да съхраним науката в България“, а основното искане е увеличаване на заплатите с поне 100 лв.
Учените връчиха декларация в парламента с искане парите за наука да достигнат 1% от БВП.

Българският земеделски работник – най-беден на Балканите

  • zemq 1

 

Българският работник в сектор „Земеделие“ е най-бедният на Балканите. Родният селкостопански труженик получава средно 419 евро. След него е само Македония, където събратът му взима 401 евро. За сравнение в Хърватия заплатите за такъв вид труд са средно 926 евро. В Босна средното възнаграждение е 632 евро, в Черна гора – 771 евро. Най-богатите земеделски работници живеят в Словения, където получават по 1346 евро. Близо до нас е само Сърбия, където заплащането е 463 евро.

Подписаха споразумение за увеличаване на заплатите в ИАБГ

  • Raketni

Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ), заедно с ръководството на ИАБГ и министерството на земеделието, храните и горите подписаха споразумение, с което се удовлетворяват исканията на работещите в системата за увеличение на работните заплати. 

МЗХ удовлетвори исканията на служителите от ракетните площадки

  • Raketostrelci

Министерството на земеделието и храните удовлетвори искането на служителите от ракетните площадки на тях да работят по 3-ма ракетострелци. Това стана факт след днешната среща на ръководството на ФНСЗ в лицето на Светла Василева със земеделския министър проф. Христо Бозуков, изп. директор на Агенция "Борба с градушките" инж. Ваньо Славеев и в присъствието на финансовия директор и директор "Човешки ресурси" на министерството. 

Светла Василева бе преизбрана за лидер на ФНСЗ

  • IMG_3400


Светла Василева бе преизбрана за председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието – ФНСЗ. Нейн заместник ще продължи да бъде Валентина Васильонова.

Селскостопанска академия: Парламентът унижи земеделската наука

  • ssaКрайно време е и депутатите да прогледнат, че в България има две Академии – институции с история, постижения и доказан принос към БВП. А щом имат принос към БВП – те трябва да могат да и го ползват (по препоръка на ЕС – до 1%от БВП, за България – 0,2%).

25 години социален диалог и партньорство – опит и предизвикателства

  • 01

Под това мото на 7 април премина Юбилейната конференция на Федерацията на независимите синдикати от земеделието (ФНСЗ).

Работещите в земеделието страдат от дефицит на социалноосигурителни права

  • 001Glavna_MF21

Работещите в сектор „Земеделие” страдат от дефицит на социалноосигурителни права. Това става ясно от анализ на Федерацията на независимите синдикати от земеделието (ФНСЗ) – КНСБ, Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и още 9 партньорски организации от европейски страни.