КНСБ и Военна академия – с проект за патриотични обучения

  • voenen 1


КНСБ и Военна академия „Г.С. Раковски“ ще работят заедно по редица проекти за патриотично образование. Това предвижда споразумение между най-голямата обществена организация и едно от най-старите български висши училища, подписано днес от началника на Академията ген.-майор Груди Ангелов и президента на КНСБ Пламен Димитров.

Изплащат работните заплати на оръжейниците във „ВМЗ” ЕАД – гр. Сопот

След отправено на 24 юни 2013 г. писмено искане за незабавна среща между Независимия синдикат – КНСБ и мениджърския екип на „ВМЗ” ЕАД – гр. Сопот, на която да бъде обсъден и подписан график за изплащане на дължимите трудови възнаграждения на оръжейниците, днес, 26 юни 2013 г., бе проведена такава. На нея представителите на КНСБ получиха уверение от изпълнителния директор инж. Иван Стоенчев, че днес, до края на работното време, ще бъде изплатен авансът за м. май 2013 г., а от 1 до 3 юли 2013 г. ще бъдат изплатени поетапно дължимите суми за:

Оръжейниците подготвят протест

Днес, 20.06.2013 г., Независим синдикат – КНСБ във „ВМЗ” ЕАД – гр. Сопот, изпрати писмо до министър-председателя на Р България Пламен Орешарски, с копие до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и президента на КНСБ Пламен Димитров:

„При проведената среща с министъра на икономиката и енергетиката г-н Стойнев и Съвета на директорите на „ВМЗ” ЕАД в гр. Сопот бяха поети ангажименти за бързо намиране на решение относно изплащането на дължимите трудови възнаграждения и набелязване на спешни мерки за стабилизиране на дружеството.

Абсурдно е да се твърди, че КТД е основната причина за провалената сделка за „ВМЗ” ЕАД

По повод появилите се интерпретации за критичната ситуация във „ВМЗ” ЕАД – Сопот, за неосъществената сделка за Вазовските машиностроителни заводи, синдикалното ръководство в дружеството и ръководството на КНСБ обръщат внимание, че социалните ангажименти към бъдещия собственик са разписани в Стратегията за приватизация на „Вазовски машиностроителни заводи” ЕАД – Сопот, приета през 2011 г.

Оръжейниците от ВМЗ на протест в София

Днес, 15.12.2012 г., хиляди оръжейници от „ВМЗ” ЕАД – гр. Сопот проведоха протестно шествие от централния портал на завода по бул. „Иван Вазов“ до паметника на братя Вазови, където се състоя протестен митинг с участието на представители на централите на КНСБ и на КТ „Подкрепа“. В протеста се включиха и ученици, деца на оръжейници и бивши работници – пенсионери.

Оръжейниците от „ВМЗ” ЕАД – Сопот с декларация до министър-председателя Бойко Борисов

На проведеното днес от 13.00 ч. общо събрание на колектива на „ВМЗ” ЕАД – гр. Сопот, на което присъстваха над 1600 оръжейници, бе приета декларация с обръщение до министър-председателя на Република България Бойко Борисов за спешна намеса и изплащане на дължимите работни заплати на 3100-те работещи в 100% държавното дружество.

В декларацията стачкуващите призовават да им дадат полагащите се възнаграждения от м. септември т.г., за да могат те и техните деца да посрещнат Коледните и Новогодишните празници.

Едночасова предупредителна стачка ще проведат утре оръжейниците от ВМЗ – Сопот

Утре, 12.12.2012 г., от 11.15 до 12.15 ч. оръжейните работници във „ВМЗ” ЕАД – гр. Сопот, ще проведат едночасова предупредителна стачка на алеята пред административната сграда на завода. Тяхното основно искане е да им бъдат изплатени дължимите работни заплати.

Ако не бъдат изпълнени поставените искания, от 13.12.2012 г. (четвъртък) работниците и служителите от „ВМЗ” ЕАД – гр. Сопот ще започнат и ефективна безсрочна стачка.

Все още не са платени дължимите заплати на работниците и служителите във ВМЗ – Сопот

На 20.11.2012 г., между работодателя и представителите на работниците и служителите във „ВМЗ” ЕАД, гр. Сопот, бе подписано Споразумение.

Според него до края на м. номври 2012 г. трябваше да бъдат изплатени полагащият се аванс за м. октомври и остатъкът от заплатата за м. септември 2012 г. /до момента са изплатени по 60 лв. от заплатата за м. септември/.