Творците в Старозагорската опера – на протест за заплати

 

  • site-1

Творците в Старозагорската опера излизат на протест за по-високи заплати. Това съобщи председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТ) Станислав Почекански на форум за финансирането на сектора в КНСБ. Средната заплата на работещите в музикалната институция, част от историята на града, е 750 лв., заяви лидерът на синдиката.


Очевидно трябва промяна на механизма на финансиране на културните институти. Не може само пазарната логика да бъде водеща, посочи и президентът на КНСБ Пламен Димитров. В същото време не можем да отричаме и пазара, който стимулира производството на повече и по-добра продукция от културните ни институти, аргументира се Пламен Димитров.

Той посочи, че благодарение на усилията на СБМТ и на КНСБ всяка година средствата за култура се увеличават с близо 10 млн. лв. От 44 млн. лв. сега бюджетът е достигнал близо 90 млн. лв. Притеснителното обаче е, че тези средства не стигат до хората и заплатите в сектора все още са твърде ниски, заяви лидерът на КНСБ.

Творците масово изказаха недоволството си от ниските си възнаграждения и посочиха, че в тях държавата е инвестирала хиляди, а те самите са посветили над 15 години от живота си само на обучение.
Те поискаха заплатите им да бъдат обвързани с твърд индекс като минимумът се закове на поне 2 минимални работни заплати.