КНСБ в Сливен засади 30 фиданки

 
  • Sli
 
Регионалният съвет на КНСБ в Сливен днес се включи в кампанията за залесяване, инициирана по случай 30-годишнината на конфедерацията. Засадени бяха 30 фиданки на централни булеварди в града. 
В залесяването участваха представителите на синдикални организации от индустрията, образованието, държавната администрация. Фиданките са маркирани с надписи на организациите, които са ги засадили.
Кампанията в Сливен ще продължи със залесяване на общинска местност с 300 тополи.

Пламен Димитров посети Стара Загора и комплекса "Марица Изток"

  • IMG_6241

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посети Стара Загора вчера и се срещна с кмета на града Живко Тодоров и представители на синдикалната организация в общинската администрация. По време на разговорите със синдикалния актив Димитров подчерта, че е постигната договореност за увеличение на възнагражденията през 2021 г. с 20% за служителите на общинските структури. Това е най-големият ръст от 2008 г. насам. 

Пламен Димитров посети и трите топлоцентрали в комплекса "Марица Изток". Той се срещна с изпълнителния директор на "AES Марица изток 1" Иван Цанков, който сподели, че към този момент мощностите на централата работят добре. Предвид ситуацията с корона кризата за сметка на компанията са извършени на място 1300 PCR  теста на работещите. От централата са готови с план за действие в случай на заразяване и необходимостта част от колектива да бъде изолирана на територията на централата. За целта има подготвени специални и напълно оборудвани помещения, които биха могли да поемат 120 човека едновременно, като дори има закупени и запаси от храна за време на карантината. Споделени бяха и притеснения относно новите разпоредби на ЕК, свързани с въглеродните емисии, които влизат в сила от 2025 г. От централата информираха за две нови високотехнологични разработки, които биха могли при внедряването им да запазят базовите мощности и работните места на служителите. Пламен Димитров каза, че в енергийната стратегия на правителството е необходимо да се оцени колко ще струва Зелената сделка за България и да се вземат предвид заетостта и регионалните проекции. КНСБ е на мнение, че не по-късно от средата на 2021 г. трябва вече много сериозно да се погледне в посока какво може да се направи на местно ниво и тогава ще стане ясно какъв ще е хоризонтът към 2025 година. Бизнесът и местната власт трябва да се ангажират и дадат експертиза за това как да се процедира през следващите години в Старозагорския регион. 

Пламен Димитров посети две предприятия в Шумен

   

  • han
 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посети днес две предприятия в Шумен -  „Хан Омуртаг” АД и "Автомагистрали - Черно море” АД. 

В „Хан Омуртаг” АД  Пламен Димитров се срещна с работещите и ръководството на синдиката на КНСБ. Обсъдени бяха проблемите на работещите по отношение на здравословните и безопасни условия на труд, както и системите за оценка на заплащане на труда в двете фирми -  „Хан Омуртаг”,  „Хан Аспарух” АД в гр. Исперих, които са с общо ръководство.

Беше обсъдена и предстоящата процедура за подготовка, преговори и подписване на Колективен трудов договор, който е общ за двете фирми. Пламен Димитров, председателят на ФНСОЛП Цветелина Милчалиева, зам.-председателят на ФНСС Цветелина Бикарска и областният координатор на КНСБ в Шумен Анета Денева проведоха среща и с ръководството на фирмата в лицето на Фабрицио Венторели, оперативен директор на двете фирми, Пламен Ташев – директор „Операции” и Дияна Василева, директор „Човешки ресурси”.

Пламен Димитров във Варна: Апелираме частният сектор да повиши заплатите с поне 6% през 2021 г.

  

  • IMG_5930
 

Апелираме и към частния сектор да увеличи възнагражденията с поне 6% през следващата година, каза при посещението си в края на миналата седмица във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той посети няколко предприятия и се срещна с кмета на града Иван Портних.

Димитров се срещна с представители на синдикалната организация в „Пристанище Варна- запад“. Служителите споделиха, че имат двугодишен Колективен трудов договор, който се изпълнява стриктно, но по тяхно мнение, заплатите са изключително ниски. През 2019 г. са имали увеличения на възнаграждението средно с 3 до 9%, а за 2020 г. увеличението е било с 50 лв., което е средно около 5%. Беше повдигнат въпросът за замърсяването на въздуха, което е от години и е от околните предприятия, като в доказателство служителите представиха снимки направени на различни дати. Пламен Димитров отговори, че за решаването на този проблем е необходимо да има замервания от независими лаборатории. Бяха повдигнати още два проблема - спадът на товарите към пристанището в следствие на ковид кризата и настанените във ведомствени жилища служители, които по всяка вероятност ще трябва да напуснат.

Два колективни трудови договора бяха подписани с община Варна

Два колективни трудови договори в сферата на социалните дейности и в сферата на културата бяха подписани вчера в сградата на Община Варна от кмета Иван Портних, Анна Ковачева – областен координатор на КНСБ – Варна, Васил Василев – председател на СРС на КТ „Подкрепа“ и Веселин Рашев -председател на ИК на Съюза на българските учители.

В КТД в сферата на социалните дейности е предвидено увеличаване на индивидуалните работни заплати, което да се извършва на базата на постановление на МС и на условия, регламентирани в КТД 2020-2022, като това става автоматично от датата на влизане в сила на актуализирания размер на минималната работна заплата, като за 2021 г. минималният праг е 650 лв. Договорените и действащи към датата на сключване на този КТД размери на индивидуалните основни работни заплати се увеличават с не по-малко от 5 %, считано от 1 януари 2021 г.

КНСБ: В област Кърджали от мярката 60/40 са се възползвали 163 фирми

163 са фирмите в Кърджалийска област, които са се възползвали от мярката 60/40, от общо 260 кандидатствали. Това заяви председателят на РС на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева. Тя уточни, че това са транспортни фирми, от хотелиерския бранш и фирми от леката промишленост.

Според Иванка Караколева най-пострадали от КОВИД кризата са фирмите свързани с търговията - търговски обекти, а също и транспортният сектор и хотелиерския бизнес. "Тези, които бяха принудени заради противоепидемичните мерки да затворят бяха и най-активните по отношение на мярката 60/40", подчерта синдикалният лидер.

По думите й е имало и много фирми, предимно в шивашкия бизнес, които са успели да продължат работа по време на кризата, спазвайки строго противоепидемичните мерки.

Това, че 163 фирми са се възползвали от мярката, означава, че те са изрядни, а останалите близо 100 явно не са отговорили на условията, коментира Караколева.

По думите й мярката 60/40 е била глътка въздух за много работодатели, а и възможност много хора да запазят работните си места.

Регионалният съвет в Сливен почете паметта на загиналите при трудови злополуки

 

Тази година отбелязваме Международния ден в памет на загиналите при трудови злополуки в условията на пандемия.

Световната общност е изправена пред предизвикателството за борба с новата коронавирус инфекция COVID 19. Усилията на правителства, медици, учени, работодатели, работници са насочени към съхраняване здравето на хората. Новите условия поставят пред нас необходимосттa от създаване на подходяща организация на трудовия процес, към отговорност и спазване на мерки за справяне с огнището на инфекция на работното място.

В този ден погледите ни са насочени с благодарност и надежда към всички, които работят всеотдайно за справяне с жестоката болест: учени, медици, полицаи, социални работници, шофьори, доброволци.

28 април 2020 е посветен на всички, които са на първа линия в борбата с COVID 19.

Да не забравяме: безопастността при работа може да спаси човешки живот!

Регионалният съвет в Стара Загора отбеляза Международния ден в памет на загиналите и пострадалите в трудови злополуки

С цветя и минута мълчание днес РС на КНСБ в Стара Загора отбеляза Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки. Събитието се състоя пред паметната плоча в старозагорския парк "Пети октомври". Статистиката за област Стара Загора показва, че през предходната 2019г. трудовите злополуки са 120 бр., 6 бр. са смъртните случаи и няма регистрирани трудови злополуки, довели до инвалидност. 

За сравнение с 2018 г. трудовите злополуки са 148 бр., 8 бр. смъртните трудови злополуки и няма регистрирани трудови злополуки, довели до инвалидност. Оперативната информация за трудовите злополуки сочи, че трите икономически дейности с най-голям брой трудови злополуки през 2019 г. са: добив на въглища с 24 злополуки, производство на метални изделия - 24 бр. злополуки, производство на дървен материал и изделия с 7 злополуки.

Регионалният съвет на КНСБ Шумен отбеляза 28 април

Регионалният съвет на КНСБ Шумен и тази година отбеляза 28 април – Международния възпоменателен ден за загиналите и пострадалите от трудови злополуки с поднасяне на венец пред паметната плоча, поставена на ул.Калоян 1 в град Шумен. Международната организация на труда е приела този ден като световен ден по безопасност и здраве на работното място.

Целта на този ден е да насочи националното внимание върху значимостта на безопасността и здравето при работа. Създаването на култура за безопасност и здраве могат да помогнат да се намалят смъртните случаи по време на работа.

Безопасността е задължение на цялото общество, на всички нас! В тази извънаредна ситуация, когато цялото обшщество е поставено пред изпитание, когато работещите са поставени в ситуация на допълнителни изисквания към тях  в този ден е особено актуално да говорим отново и отново за спазване на правилата за безопасност при работа.

Самодисциплина, контрол, превенация и организация са ключовите думи в условията на пандемия.

30 години изпълнени с колегиалност и безупречно партньорство между РС на КНСБ и НУС - Сливен

  • 1

Областният координатор на КНСБ в Сливен Тодор Иванов и екипът на РС участваха в тържественото честване на 30-годишнината от създаването на Независим учителски синдикат към КНСБ, организирано от ОКС на НУС Сливен.

Гости на тържеството бяха и социалните партньори и СРСНПБ Сливен - председател Митко Митев, СО към КТ "Подкрепа" Сливен - председател Николай Неделчев и РУО Сливен – старши експерт Стела Бояджиева. Председателят на ОКС на НУС в Сливен Лидия Димитрова получи Поздравителен адрес и цветя от кмета на Сливен г-н Стефан Радев.

Областният координатор на КНСБ – Сливен г-н Тодор Иванов поздрави участниците в тържеството, като подчерта изключително добрата съвместна работа с представителите на НУС и с председателя на ОКС на НУС в Сливен Лидия Димитрова в годините на преход и реформи, в битките  на синдиката при решаване проблемите на своите членове и на всички работещи в сферата на образованието на национално и на регионално равнище.

Социалните партньори получиха грамоти за добро партньорство. Наградени бяха и синдикалисти на НУС – ветерани, за приноса им в създаване и утвърждаване на синдиката. Синдикалните дружества получиха плакети.