Стартира проект „Шанс за работа” във Враца

24 безработни лица ще бъдат обучени и наети в продължение на 6 месеца по новия проект на Конфедерацията на независимите синдикати в България „Шанс за работа”, съобщи Мила Иванова, председател на регионалния съвет за област Враца.

Поектът стартира в края на месец март, като  след провеждането на професионално обучение ще даде шанс за работа на участниците за половин година през която те ще получават минимална работна заплата по проекта на КНСБ в партньорство с Бюро по труда.  Целевата група са  младежи до 29 години отпаднали от училище или необхванати от системата на образованието и на безработни лица над 50 години. В програмата са включени обучение, стажуване и придобиване на умения на работното място под ръководството на наставник. Безработните лица ще бъдат обучени  за болногледачи и шивачи в период от 3 месеца, след което ще сключат трудови договори с партниращи работодатели. За Враца това са текстилния камбинат „Вратица“,  МБАЛ „Христо Ботев” и Онкодиспансера в областния град.

Това е третият пореден проект за последната една година, в който залагаме гарантирана заетост на безработни лица, а това е крайно необходимо предвид икономическата криза и високата безработица в региона, заяви Мила Иванова и допълни, че за цялата страна осигурената заетост по проекта са 400 лица.

Изготвил: Наталия Найденова

Експерт от Националната мрежа по КТД и права