25-тата годишнина на КНСБ се чества и в регионите – Перник

На 7 април 2015 г. се проведе първият по рода си синдикален спектакъл, организиран от Регионалния съвет (РС) на КНСБ в Перник по повод своята 25-та годишнина.

„Аз съм боляринът Кракра. Повикахте ме с мислите и желанията си тук! Кои сте вие и защо днес сте тук?“ С тези думи актьорът Любомир Бъчваров посрещна участниците в празника пред уникалния Подземен минен музей в Перник.

„Дойдохме тук, за да се срещнем с миналото и от тук да отправим поглед към бъдещето!“, отговориха синдикалистите. Те заявиха, че имат нужда от мъдростта и смелостта на болярина, защото за синдикалиста всеки ден е битка за справедлива работеща България. „Битка за нашите работни места и хляба на децата ни, битка за по-добри условия на труд, битка за защита на хората на труда! Всеки ден ние сме рамо до рамо с нашите колеги в заводите, пред пещите, в класните стаи, в болниците, на строителните обекти“, подчертаха синдикалистите.

  • 001

Те предадоха на Кракра посланията си от името на шестте града в Област Перник с молба да ги съхрани за бъдещите поколения. „И нека се знаят и помнят посланията: от Перник – Единство, от Радомир – Солидарност, от Земен – Справедливост, от Брезник – Свобода, от Трън – Работа, от Ковачевци – Бъдеще!“, отправиха апел синдикалистите.

Празника в минната галерия откри председателят на РС на КНСБ – Перник Наташа Ангелова на фона на шестима знаменосци в работни дрехи, които държаха знамената на България, на Европейския съюз, на КНСБ, на Европейската и на Международната конфедерации на профсъюзите и на Перник – града домакин.

„Това е емблематично място за град Перник и за хората на труда. КНСБ премина през много изпитания през годините, но днес ние продължаваме да бъдем фактор в обществено-политическия живот“, заяви Наташа Ангелова. Тя подчерта, че за това говори присъствието на празника на областния управител на Перник Ирена Соколова, на кметовете на всички шест общини в областта, на народните представители д-р Вяра Церовска, д-р Валентин Павлов, Валери Жаблянов и други. За празника в Перник дойдоха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, председателят на най-големия синдикат на КНСБ – Синдиката на българските учители, д.ик.н. Янка Такева, председателят на Съюза на транспортните синдикати в България Екатерина Йорданова и председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите – КНСБ Валентин Вълчев, „който в известен смисъл е и наш домакин“, подчерта Наташа Ангелова.

Приветствие към участниците в празника отправиха областният управител на Перник Ирена Соколова и президентът на КНСБ Пламен Димитров. „Нашите 300 хиляди членове са корективът, който постоянно ни напомня дали сме избрали верния път. Борбата за справедливост продължава, защото през изминалите 25 години стана ясно, че капитализмът в нашата мила родина няма човешко лице, а му е нужно”, заяви лидерът на КНСБ.

  • 010

Празникът на РС на КНСБ – Перник по повод 25-тата годишнина продължи в Двореца на културата, където малки момичета посрещаха гостите, докато пееха лазарски песни и раздаваха върбови клонки.

Под звуците на тържествена музика Наташа Ангелова раздаде юбилейни плакети за приноса в каузата на КНСБ на действащи синдикалисти, на излезли в пенсия синдикалисти и на социални партньори.

Атракция бе присъствието на автентичен радомирски бозаджия, който каза „Затова като ще е боза, нека да е баш оригинал!“ и покани гостите да опитат от напитката, както и от домашната баница и зелника, приготвени специално за празника на РС на КНСБ – Перник.

За доброто настроение на гостите танцуваха балет „Вая“ под ръководството на Ваня Рошкова от Общински детски комплекс – Перник и фолклорен ансамбъл „Граовска младост“ към Дворец на културата – Перник.