В „Алкомет” АД – нов валцов цех и нови работни места

  • alkomet_2

Днес, 5 ноември 2012 г., в Деня на металурга, се състоя официалното откриване на новите производствени мощности в едно от най-големите металургични предприятия в страната – „Алкомет” АД – Шумен. Новият валцов цех е на стойност 15 млн. евро и с него ще бъдат разкрити 20 нови работни места. Това стана ясно на пресконференция, след откриването, на което присъстваха министър-председателят на Р България Бойко Борисов, президентът на КНСБ Пламен Димитров, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и председателят на Синдикална федерация „Металици” – КНСБ Васил Яначков.

Благодарение на инвестицията се очаква в началото на 2013 г. капацитетът на валцовия цех да достигне 80 хил. тона, а годишният оборот на предприятието – 200 млн. евро. С проекта, реализиран по ОП „Конкурентоспособност”, значително ще бъдат съкратени енергийните разходи на валцовото производство – с 30%. Представителите на правителството и на КНСБ изразиха мнение, че увеличаването на производствения потенциал, както и съкращаването на разходи са реална предпоставка за повишаване на работните заплати в дружеството.

Положителният ефект по отношение на доходите на работниците и служителите е съвсем очакван, тъй като „Алкомет” АД – Шумен, и в момента инвестира значителни средства в своите социална и квалификационна програми. Отговорното отношение на председателя на Надзорния съвет на дружеството Фикрет Индже, както към предприятието, така и към работниците води компанията към бърз и устойчив темп на развитие. През 2010 г. дружеството излиза на челно място в листата на Българската фондова борса със 103-процентен ръст на цената на акциите си. Още тогава „Алкомет” АД изнася над 90% от продукцията си.

На откриването присъстваха още кметът на община Шумен Красимир Костов, негово превъзходителство турският посланик Исмаил Арамаз, народни представители от различни парламентарни групи, областният управител на Шумен Димитър Александров,  Антон Петров – председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия, представители на ръководствата на металургичните заводи в България, гости и други.