Кампанията „Не си сам“ подкрепи 187 синдикални членове, изплатени са 48 хил. лв.

Благотворителната кампания на КНСБ „Не си сам“ подпомогна до момента 187 синдикални членове, заразени с COVID–19. Общата изплатена сума е 48 хил. лв.

Акцията стартира на 1 май и цели да окаже финансова или материална помощ под формата на продукти, лекарства, медицински пособия и др., които синдикалният член заяви. Реализира се съвместно с „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов“, федерации на КНСБ и регионалните съвети в страната.

Към настоящия момент засегнати от заразата са общо 202 синдикални членове от 18 области, 24 населени места и 41 предприятия и учреждения.

Част от основните членове на КНСБ разполагат с действащи фондове за подпомагане. Според утвърдените правила за изплащане на помощи, за кампанията „Не си сам” Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” помага на членове от сектори, в които не са сформирани през годините фондове за социална помощ и не са предвидени други механизми за подпомагане. Финансовите средства се набират чрез целеви дарения по обявената банкова сметка на фонда.

КНСБ: В област Кърджали от мярката 60/40 са се възползвали 163 фирми

163 са фирмите в Кърджалийска област, които са се възползвали от мярката 60/40, от общо 260 кандидатствали. Това заяви председателят на РС на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева. Тя уточни, че това са транспортни фирми, от хотелиерския бранш и фирми от леката промишленост.

Според Иванка Караколева най-пострадали от КОВИД кризата са фирмите свързани с търговията - търговски обекти, а също и транспортният сектор и хотелиерския бизнес. "Тези, които бяха принудени заради противоепидемичните мерки да затворят бяха и най-активните по отношение на мярката 60/40", подчерта синдикалният лидер.

По думите й е имало и много фирми, предимно в шивашкия бизнес, които са успели да продължат работа по време на кризата, спазвайки строго противоепидемичните мерки.

Това, че 163 фирми са се възползвали от мярката, означава, че те са изрядни, а останалите близо 100 явно не са отговорили на условията, коментира Караколева.

По думите й мярката 60/40 е била глътка въздух за много работодатели, а и възможност много хора да запазят работните си места.

Проучване на МКП за пандемията: В 2/3 от държавите синдикатите са договорили допълнителна подкрепа за работниците

В 60 държави в света синдикатите са водили преговори и са успели да осигурят допълнителна подкрепа на работниците като част от реакцията на правителствата на кризата, предизвикана от пандемията с Covid-19. Това показва проучване на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) за пандемията, проведено между 20 и 25 юни сред 95 страни. В него са участвали 121 синдикални организации.

Според резултатите в почти 2/3 от страните е договорена подкрепа за работниците, като тя е била най-често под формата на социална закрила - включително платен отпуск по болест, подпомагане на доходите, здравеопазване.

„Не си сам“ подкрепи 170 членове на КНСБ с общо 45 хил. лв.

 

Националната благотворителна кампания на КНСБ „Не си сам“ подкрепи до момента 170 синдикални членове, заболели от COVID-19. Изплатените помощи са за общо 45 хил. лв.  

Акцията стартира на 1 май и се реализира съвместно с „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов“, федерации на КНСБ и регионалните съвети в страната. Целта на инициативата е да окаже финансова или материална помощ под формата на продукти, лекарства, медицински пособия и др., които синдикалният член заяви.

Федерация на синдикатите от здравеопазването на КНСБ поема изплащането на еднократни помощи за заболели свои членове чрез действащ фонд за подпомагане, по правила и критерии на ФСЗ. До момента от федерацията са изплатени над 25 200 лв., като са подпомогнати 72 -ма медицински служители от МБАЛ – Пазарджик, МБАЛ „Братан Шукеров" - Смолян, УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ - София, Център за спешна медицинска помощ - София, Детско и училищно здравеопазване – София, УМБАЛ - Плевен, МБАЛ - Бургас и РЗИ - Благоевград.

Кои професии са най-застрашени от коронавируса

Материал на националния секретар на КНСБ Тодор Капитанов, публикуван във в. "Труд"

Статистиката на единния информационен портал за разпространението на COVID-19 в България и данните от общинските кризисни щабове за разпространението на вируса в предприятия сочат, че малко над 10% от всички заболели в страната ни са работници и служители в отделни фирми и институции.

Притеснителните данни от последните седмици за увеличаване на броя на заразените в отделни предприятия сочи, че рискът от заразяване вече не се ограничава до тези работници и служители, които са на първата линия в борбата с коронавируса. Пандемията поставя определени категории професии и хора в обществото в особено голям риск от инфектиране.

Започна деветото издание на Постоянната академия за науки и иновации в образованието на СБУ

 

Стартът на деветото издание на Постоянната академия за науки и иновации в образованието (ПАНИО) на СБУ бе поставен официално на 2 юли 2020 г. в град Хисаря от председателя на СБУ д.ик.н. Янка Такева и министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев.

В първата група участие взеха учители от област Ямбол и област Сливен. Гости на събитието бяха още проф. Димитър Веселинов – директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите (ДИУУ) при СУ "Св. Климент Охридски", проф. Росица Пенкова, както и основните лектори на Академията: проф. Дора Левтерова, доц. д-р Надежда Калоянова и г-жа Ирена Соколова.

Пламен Димитров: Енергетиката и транспортът ще бъдат най-засегнати от Зелената сделка

 

Ако се приеме европейското законодателство по Зелената сделка за климатична неутралност до 2050 г. в този му вид, най-засегнатите сектори в България ще бъдат енергийният - в частта, която засяга въглищата, и транспортът. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров при представянето на становището на Икономическия и социалния съвет "Eвропейският зелен пакт - икономически, социални и екологични предизвикателства и възможни решения за България". То бе прието преди седмица, като докладчици по него бяха Димитров и председателят на АИКБ Васил Велев. 

Димитров посочи че зеленият пакт ще се отрази негативно и на металургията, химията, строителството, селското стопанство. По думите му към момента е трудно да се определи колко работни места в страната ще бъдат засегнати , но енергийната част става дума от 90 до 150 000 души. Това е голяма социална цена, но не е само тя. Съществена е и енергийната сигурност, а когато няма достатъчно предлагане на електроенергия, цената ще тръгне нагоре, предупреди Димитров.

КНСБ представи детайлна позиция по Зелената сделка на първото заседание на Консултативния съвет

КНСБ представи своята позиция и предложения на провелото се днес първо заседание на Консултативния съвет по Европейската зелена сделка към Министерския съвет. Той бе сформиран през април по инициатива на конфедерацията.  В състава му влизат всички министри, занимаващи се с темите от обхвата на европейските "зелени" цели, представители на президентската институция, парламентарно представените политически сили, национално представителните работодателски и синдикални организации, научната и академичната общност. 

Становището на КНСБ е, че: 

1. не приема амбициозните климатични цели в предложението на ЕК за „Европейски закон за климата” за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г. от 40% на 50-55% в сравнение с 1990 г. Нашата страна трябва да отстоява позиция на ниво ЕС за правото на държавите членки да вземат решения за преход към нисковъглеродна икономика, съобразен със специфичните особености на всяка страна.

Членовете на Икономическия и социален съвет обсъдиха Зелената сделка с еврокомисар Мария Габриел

  • th-22690402877-1556x1038
 

Икономическият и социален съвет прие становище „Eвропейският зелен пакт – икономически, социални и екологични предизвикателства и възможни решения за България“. Докладчици по него бяха президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на АИКБ Васил Велев. КНСБ бе домакин на пленарната сесия, а специален гост бе българският еврокомисар Мария Габриел.

Тя се включи в дискусия за предизвикателствата и решенията, които България и Европейският съюз могат да предложат за осъществяване на амбициозните цели на Зеления пакт.  Пламен Димитров подчерта, че България споделя дългосрочните цели, заложени в Зелената сделка, тъй като процесът няма алтернатива. „Ние от синдикатите казваме, че няма работни места на мъртва планета“, обясни Димитров и напомни, че по инициатива на КНСБ бе създаден консултативен съвет, чието първо заседание предстои утре.

„Не си сам“ подкрепи с над 35 хил. лв. 131 заразени членове на синдиката

 

Благотворителната кампания на КНСБ „Не си сам“ вече подаде ръка на 131 заразени с COVID-19 членове на синдиката. Те са подпомогнати с общо над 35 хил. лв.

Акцията стартира на 1 май и се реализира съвместно с „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов“, федерации на КНСБ и регионалните съвети в страната. Целта на инициативата е да окаже финансова или материална помощ под формата на продукти, лекарства, медицински пособия и др., които синдикалният член заяви.

Съществуващи фондове и механизми за подпомагане, формирани през годините в отделни основни членове, се включват в кампанията „Не си сам“ в подкрепа на заболели от COVID-19 членове на КНСБ, съобразно утвърден ред за достъп до подпомагане и размер на помощта. За членовете на федерации, синдикати и съюзи на КНСБ, които не разполагат с фонд или правила за подпомагане на своите членове, се отпуска финансова или материална помощ от Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“ в размер най-малко на 150 лв.