1 ноември – ДЕН НА БУДИТЕЛИТЕ

Бих искал най-сърдечно да поздравя всички български учители, учени и творци от всички сфери и поколения – будителите в най-широкия смисъл на думата по случай днешния празник – ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

На 1 ноември, Денят народните будители, България отдава почит към паметта на онези достойни хора, които в мрачните моменти от историята разпалваха искрата и поддържаха жив пламъка на просвещението, на българщината и на жаждата за свобода в душите на нашите предци.

Миналото изобилства от цяла плеяда духовници, книжовници, общественици и борци за свобода. Минало, в което имаме толкова светли образи, способни да осмислят и осветяват нашия живот.

Историята е съхранила имената на всички тях – живели, работили и завършили земния си път не за лични материални блага, а в името на своите народ и родина.      

Трябвало е някой да отвори нейните прашни страници и това е сторил през 1922 година един също толкова достоен човек -  тогавашният министър на Народното просвещение Стоян Омарчевски, който повдига завесата на забравата за тези родолюбиви българи, „….за да се събуди в младото поколение здрав, смислен интерес към нашето минало, към просветните, политическите и културните дейци на нашия живот…”

Важно е да знаем миналото си, за да разберем настоящето и да погледнем в бъдещето.

Първи ноември е празник на нашата историческа памет, на националното ни самочувствие и съзнание, празник на българския дух, стъпил върху солидните опори на славното ни минало, но включващ в себе си гордостта от успеха на редица наши съвременни будители.

От 1992 година, след 47-годишно прекъсване, България отново официално чества Деня на будителите.

Идеята за възстановяването на празника е на големия родолюбец, виден общественик, писател, изкуствовед, медик и народопсихолог - професор Петър Константинов, председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария” – първата общонародна организация след демократичните промени.  

През последните 22 години от живота си този съвременен народен будител развива изключително активна дейност, у нас и в чужбина, за пробуждане, съхранение и разпространение на българския народен дух, народните традиции и историческата ни памет.

Бих искал днес,  заедно  с дълбокото преклонение пред делото и паметта на всички знайни и незнайни будители от българската история, да отдадем признание на съвременните български будители.

Времето и историята ще отсеят техните имена, но днес те са тук, сред нас и ни водят през изпитанията в бъдещето.

Приемете в празничния ден най-искрените ми пожелания за здраве и благополучие, лични и професионални успехи!

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! 

С уважение,

Пламен ДИМИТРОВ,

ПРЕЗИДЕНТ на КНСБ

 

 

1 ноември 2015 г.