Двама миньори са загинали при трудова злополука в рудник Джурково

Двама миньори са загинали при трудова злополука в рудник Джурково вчера, предаде агенция "Фокус", цитирайки областната дирекция на МВР в Пловдив. Сигналът за случилото се е бил получен в РУП - Асеновград, в 21.25 часа. Починалите са С.А. на 43 години от Първомай и Д.Б. на 48 години от Лъки.

По първоначални данни смъртта им е настъпила в резултат на контузно-разкъсни рани вследствие на взрив от остатъчни невзривени материали в работните отвори на забоя. Двамата мъже са застъпили на смяна вчера в 16.00 часа и е трябвало да разчистват и извозват руда в минна галерия. Около 20.30 часа техен колега ги намира мъртви.

По случая е образувано досъдебно производство, материалите по което са докладвани на Окръжна прокуратура - Пловдив. Служители на Главна инспекция по труда - София, извършват допълнителен оглед. Следственото дело е образувано по член 123, ал. 3 - за причиняване на смърт на повече от едно лице поради незнание, или немърливо изпълнение на занятия, които представляват източник на повишена опасност.

Спешно се извършват всички необходими процесуално-следствени действия - оглед на местопроизшествия и разпит на свидетели още от снощи, съобщи БТА. Инспекцията по труда в Пловдив е започнала от снощи проверка по случая, съобщи директорът Атанас Чернаев. Той добави, че към момента няма подробна информация за злополуката и такава ще бъде съобщена, след като бъдат предадени докладите. Чернаев уточни, че проверката е съвместна със следствието и полицията. Резултати се очакват утре или в началото на следващата седмица.

Загиналите снощи в рудник Джурково миньори бяха едни от най-опитните работници, казаха от ръководството на фирмата "Лъки Инвест Джурково". Злополуката е станал в едно от най-осигурените места при почистване на забоя след извършване на взривни дейности. Взривът е предизвикан при работа на пострадалите миньори с бургиите - от останало в една от дупките взривно вещество, уточниха специалисти от рудника. Той добави, че подобни инциденти се случва много рядко в мините. Смъртта на двамата миньори е следствие от изхвърлените по тях земна маса и камъни от взривната вълна.

dnevnik.bg.