КНСБ разяснява правата на хората в Деня на труда

  • site-1

В Деня на труда – 1 май, КНСБ избра да заложи на знанието и то на най-чувствителната за хората тема - трудовите права. Импровизирана приемна отвори врати пред столичния Национален дворец на културата. Тя бе открита лично от президента на КНСБ Пламен Димитров, който се срещна с граждани в празничния ден.
Само за няколко часа през нея минаха над 150 души. Те получиха разяснения за своите права като работници и служители от експертите на КНСБ, а най-малките получиха подаръци.


Паралелно с приемната, пред НДК беше изложена и вече марковата изложба на КНСБ и групата „Невъзпитаните карикатуристи“ - „Бъдещето на труда“.

Освен в столицата, празникът беше отбелязан във всички големи градове на страната. Структурите на КНСБ заложиха на трудово-правни консултации, кръгли маси за доходите и бедността, спортни празници и дори разходки в планината за журналисти и граждани.

До 2-3 години ще има съществен скок в заплатите. В София се очаква средните възнаграждения да стигнат 1000 евро, след още две години толкова ще бъдат средните заплати в цялата страна.
Това прогнозира по-рано пред Нова тв президентът на КНСБ.

„Истинският проблем на пазара на труда у нас е, че не получаваме толкова, колкото заработваме”, заяви той. Тревожно е също, че въпреки увеличението на средната заплата, много българи работят за по-ниска от нея, смята още Пламен Димитров.

Той коментира и огромната разлика във възнагражденията за заетите в отделните сектори на икономиката ни. Според проучване на КНСБ заетите в IT индустрията, например, получават пет пъти повече от работещите в ресторантьорството.
„За някои има две пилета, а за други няма и зеле”, коментира лидерът на КНСБ.

Той допусна, че ниските заплати в туризма може би се дължат на това, че много работници са в сивата икономика. Расте и броят на хората, които живеят под линията на бедност, отбеляза още Димитров.