Синдикатите намериха пари за скок на пенсии и заплати

Предложения за увеличение на доходите, както и отговор на въпроса откъде да се вземат нужните за това повишение средства, лансира ръководството на КНСБ.

Доходите от труд и други източници в България все по-безнадеждно изостават от тези в останалите държави-членки на ЕС, алармира президентът на синдиката Пламен Димитров. От средата на 2010 година досега има драстично повишаване на цената на природния газ, припомни той. От първи февруари тази година са повишени и цените на ВиК услугите в редица големи градове, а от 1 юли се очаква и поскъпване на електроенергията. Всичко това не вещае добро бъдеще за покупателната способност на българския потребител, заяви Димитров.

Синдикатът настоява да стартират интензивни преговори с работодателските организации по определяне на препоръчителния индекс за нарастване на работните заплати в предприятията за 2011 г. Според изчисленията на профсъюзните експерти се очертава този индекс да бъде от порядъка на поне 7,35 на сто.

Заплатите в бюджетната сфера да се компенсират с с натрупаната за първо полугодие на настоящата година инфлация, минималната заплата да стане 290 лв., са сред другите искания на КНСБ.
Синдикалистите настояват детските добавки да бъдат повишени и от 35 лв. на дете да станат 45 лв., а т.нар. гарантиран минимален доход за целите на социалното подпомагане да стане 84 лв. вместо досегашните 65 лв.
За нов размер на социалната пенсия, който да е на равнище 50 на сто от линията на бедност, се обявиха още в КНСБ. Това означава увеличение на социалната пенсия за старост от 100, 86 лв. на 105, 50 лв., а минималната пенсия за стаж ивъзраст от 136, 08 лв. да скочи на 159,50 лв. – 55% от минималната заплата.
От синдиката обявиха и откъде могат да се вземат пари, за да бъдат увеличени доходите. Един от вариантите за финансиране са несъбраните от НАП осигурителни вноски и лихвите по тях в размер на 1 млрд. лева, каза Пламен Димитров.
Друг инструмент за финансиране е въвеждането на осигурителни вноски за здраве от хора с капиталови доходи, без да имат постъпления от труд. Трета възможност е многократно увеличаване на максималния осигурителен доход, който сега е закован на 2000 лв., както и да се ускори приватизацията, която беше заложена в антикризисните мерки.
Лидерът на КНСБ каза още, че в разходната част на бюджета е предвиден допълнителен буфер от около 300 млн. лв. Държавата може да похарчи тези пари, ако има нужда

„Блиц БГ” 18 март 2011, 13:20
http://www.blitz.bg