Не може определени професии да плащат сметката за прехода

Вдигнете вноската за пенсия, а не стажа
Това ще вкара 400 млн. лева в хазната, казва Валентин Никифоров

Броени дни остават до началото на националните протести срещу пенсионната реформа, които ще поведе КНСБ. В цялата страна вече се събират подписи срещу готвените промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), а на 7 октомври ще се състои и национален митинг пред парламента. Защо се стигна дотук, сами ли са в недоволството си КНСБ, или с тях е и другият синдикат – КТ “Подкрепа”, има ли политика в готвените протести, попитахме вицепрезидента на КНСБ Валентин Никифоров.

– Г-н Никифоров, защо се стигна до национални протести?
– Основните ни искания са срещу промените в проекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване. Нашата оценка е, че по този начин не се гарантира финансовата стабилност на НОИ, а се орязват права. Това, което се предлага, са нулеви години за пенсиониране на работещите в първа и втора категория труд. Увеличавайки с по година възрастта за пенсиониране през 2011 и 2012 г., тези хора няма да имат възможност да се пенсионират. Става въпрос за заетите във въгледобива, рудодобива, транспорта, химическата промишленост, металургията – цветна и черна. Хора, които дават здравето си за по-ранно пенсиониране. Засягат се и над 3 милиона българи, за които се повишава осигурителният стаж – защото някой е решил, без да има сериозна обосновка. През 2000 г., когато се правеха промени в пенсионната система, осигурителният стаж се вдигна с 14 г. за жените, а за мъжете – с 12 г. И сега на същото това поколение се готви ново увеличение с още три години. Това е просто невъзможно, защото безработицата е голяма, а и така се повишава на практика възрастта за пенсиониране на тези 3 млн. души.

– Но в цяла Европа вървят реформи за повишаване на осигурителния стаж или възраст.
– В момента се прави пенсионна реформа в Европа, но във Франция например жените и мъжете се пенсионират на 60 г., а у нас – на 60 и 63 г. До 2018 г. ще се повишат изискванията с две години. А три години за условията, в които работят българските мъже и жени, е твърде много, защото трайните работни места непрекъснато намаляват. В началото на годината правителството обеща, че ще се говори за пенсионна реформа в началото на 2012 г., когато икономическата криза е отминала. Кой, как и защо принуди социалния министър да внесе това предложение сега – да кажат те. Срещнахме се с всички парламентарно представени партии и групи и се договорихме, че през септември ще се направят финансови разчети, за да се оздрави НОИ. Това обаче не се случи.

– Какво трябва да се случи, за да спрете протестите?
– Имаме съвсем конкретни искания. Първо – да се увеличи пак осигурителната вноска с 2%, с колкото това правителство я намали. От тази мярка в НОИ ще влязат 400 млн. лв. допълнително. От тези 2 на сто 1.1% се плащат от работодателя, а 0.9% от работника. Това повишение се приема от хората. Второ: веднага бизнесът да се разплати с НОИ, той дължи 1.1 млрд. лв. по наша информация. В тях влизат главница и лихви. И трето: криминализиране дейността на работодателите, които не изплащат заплати и осигуровки. Защо не гледаме това в Европа, там такова животно като неизплащане на заплати и осигуровки няма. И не на последно място бизнесът пое ангажимент в антикризисните мерки, че намалявайки с 2% осигурителната тежест, ще запази 150 000 работни места. Къде са те? Ще си ги търсим като наследство.

– За да спрат протестите и 4-те условия ли трябва да се изпълнят?
– Не може първо да промениш закона и след това да обещаваш нещо, което може и да не се случи. Първият ангажимент в антикризисните мерки беше правителството да разплати задълженията си към бизнеса, които по наша информация бяха над 660 млн. лв., а други данни сочеха 1 млрд. лв. Там има и милиони левове неразплатени заплати, това случи ли се. Информацията е, че са изплатени около 170 млн. лв. А другите! В момента мониторингът ни сочи, че над 450 млн. лв. се дължат на българските работници. Така че не може само с единични обещания да не се състои протестната акция. Категорично настояваме пред премиера да изтегли този законопроект на кодекса от парламента. И на база финансови разчети да се види какви мерки може да се предприемат. Ние сме за пенсионни реформи, но не само ние да платим фактурата на икономическия преход. В бизнеса през тези години от намаляване на осигурителните вноски и от данъчни облекчения останаха над 10 млрд. лв. Къде са инвестициите в нови и трайни места?

– Кой очаквате да дойде на протестите, само хора от 1 и 2 категория труд ли?
– Очакваме българските граждани да се събудят и да защитят своите права, така, като става в Испания, Белгия, Франция, Гърция. Ние сме категорично против това КСО, защото не се решава проблемът на НОИ. И екипът, който е подготвил този проект, трябва да отговаря с главите си, когато през следващата година НОИ не се окаже по-добре. Тогава може да се предлагат други решения като повишаване на пенсионната възраст на 65 г. Не приемаме в социалната комисия в парламента представител на дирекция от МТСП да заяви арогантно: Ами кой е казал, че българските работници трябва да се пенсионират. Представяте ли си това какъв цинизъм е!

– Защо протестите се подготвят само от КНСБ, а не съвместно с “Подкрепа”?
– Това може да попитате колегите от КТ “Подкрепа”. С нарочно решение на координационния съвет ние се обърнахме към тях, като ги призовахме за единен консултативен съвет между двете централи и общи решения за синдикални действия. Това, че ние обявихме дата, не пречи колегите да обявят своя дата. Миналата година при протестите правихме в един и същи месец отделни синдикални акции. Решението на нашия координационен съвет е, че не можем мирно и кротко да чакаме обещания, че между първо и второ четене някой ще се сети да промени неща, които няма да позволят на българските граждани да се пенсионират.

– Социалният министър ви обвини, че действията ви са политизирани, така ли е?
– Винаги, когато тръгнем на протестни акции, се намира някой, който търси политически подтекст. Нека не търсят под вола теле. Социалният министър със своя вариант на КСО, който предложи в МС, ескалира напрежението. Няма да позволим социалният и синдикален протест да се опорочи от политически партии, така че не желаем нито една от тях да се присъединява към нас и да ни подкрепя. Същите протести правехме и когато Тройната коалиция въвеждаше плоския данък с необлагаем минимум и с учителската стачка. Тогава пак ни казваха, че обслужваме опозицията, както и тези, които ще дойдат на власт. Не, ние не обслужваме никого, а защитаваме правата на работещите хора. . КНСБ проведе свое допитване до синдикалните членове, 40 000 души питахме бихте ли участвали в протести и стачки срещу готвените промени за пенсиониране. Там 96% заявиха – да. Федерацията към миньорите в КНСБ са събрали 20 000 подписа за ефективни безсрочни действия. Така че никой не може да ни обвинява в политизиране.

– Ако след 7 октомври няма резултат, как ще продължат протестите?
– Решението е за провеждане на едночасова предупредителна стачка и след това за предприемането на национална ефективна стачка. Тези, които осъзнаят заплахата от промените, трябва да бъдат с нас. Това не е антикризисна мярка, която да е в сила до края на следващата или тази година и след това положението да се възстанови. Тази промяна ще остане поне за това и следващото поколение. И тогава няма да има хора, които ще желаят да работят тези професии, защото няма да имат стимули.

– Кой ще ръководи КНСБ до избора на наследник на д-р Желязко Христов?
– Ние сме демократична организация, която има ръководни органи между конгресите. Това е координационният съвет. Убеден съм, че най-малко ще има боричкания между нас. Ръководството ни е единно, д-р Христов на последната ни среща заяви, че КНСБ е нужно на хората и те се надяват на една реална подкрепа в тези трудни икономически условия. За тях няма друга черква, в която да се молят за защита, каза той. И ние ще защитим правата им, няма да допуснем други интереси да ни попречат в това.

В. Стандарт:

Мария Чипилева